Diari Més

Com saber si una mascareta de tela és eficaç?

Cal comprovar a l'etiqueta que compleixen la normativa europea

Un nen portant una de les mascaretes infantils que ha confeccionat Robin Hat.

La demanda de mascaretes per a nens es triplicaràACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha portat una explosió de dissenys i tipus de mascaretes de tela, però no totes són eficaces; per a saber-ho, cal comprovar a l'etiqueta que compleixen la normativa europea UNE-EN 0065 i que tenen recomanacions de rentada, rebutjant aquelles que no en suportin més de cinc.

Les mascaretes higièniques reutilitzables no són productes sanitaris ni equips de protecció individual, recorden des del Consell General d'Infermeria, que ha llançat un vídeo i una infografia amb recomanacions per a saber triar aquelles que realment protegeixen de la infecció.

Així, el primer que cal fer és comprovar que l'etiqueta especifica que compleix la normativa UNE-EN 0065 (o l'homòloga europea CWA17553), que significa que té una filtració major o igual a 90 de dins fora, que està homologada, testada i fabricada segons estàndard.

A la fitxa del producte també s'han d'incloure les recomanacions derentadadel fabricador, el nombre derentadesque suporta, descartant les que aguantin menys de cinc rentades-, la composició, període i temps recomanat d'ús, que no ha de ser mai superior a quatre hores seguides o intermitents; a més, l'etiqueta ha de concretar l'eficàcia de filtració irespirabilitat.

D'acord amb aquests paràmetres, l'Organització Col·legial d'Infermeria les ha classificat en funció de si el seu ús està recomanat, les que podrien utilitzar-se de manera ocasional i les que no es recomana el seu ús en cap cas.

Les aconsellades són aquelles que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades; les que podrien utilitzar-se de manera ocasional són aquelles d'elaboració casolana que han utilitzat els materials autoritzats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i que, encara que no estan ni homologades, ni testades i no compleixen la normativa, compten amb els materials adequats per a protegir-nos.

Aquelles que no han d'usar-se en cap concepte són les que no emprin els materials recomanats ni les que es venen en establiments comercials, però no compleixen la normativa.

Però no només són importants de cara a la protecció les característiques, sinó que és necessari saber utilitzar-les correctament, «mai s'ha d'oblidar fer una correcta higiene de mans abans i després de manipular-les i saber guardar-les de manera correcta perquè no es contaminin amb agents externs», puntualitza el president del Consell,FlorentinoPérezRaya.

En aquest sentit, les infermeres suggereixen idear sistemes recordatoris que avisin quan hagin passat les quatre hores d'ús i per a saber si toca rentar-les o rebutjar-les, ja sigui mitjançant una alarma al mòbil o una anotació a l'agenda personal, per exemple.

Per evitar que es contaminin, aconsellen guardar les mascaretes en bosses transpirables entre usos, portar dues bosses per guardar en una les brutes i en una altra les netes, no utilitzar cordons per a penjar-les i manipular-les sempre des de les gomes o tires.

I sempre portar una de recanvi, perquè «sempre se'ns pot mullar, trencar o perdre».

tracking