Diari Més

Les mesures aïllades contra la covid són menys eficaces que les combinades

La suspensió dels esdeveniments públics juntament amb altres restriccions permeten de reduir la taxa de reproducció del virus

Professionals sanitaris informen a les persones interessades a fer-se PCR.

sanitaris, PCR, covid, coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de coronavirus ha obligat els governs a adoptar diferents enfocaments per frenar la seva propagació, des dels més restrictius als menys nocius per a l'economia, però un estudi adverteix que les mesures aïllades no són tan eficaces com una combinació d'aquestes.

Això és clau perquè, mentre no hi hagi una vacuna, una de la principals armes per combatre elSARS-CoV-2és el distanciament social, segons una investigació de la Universitat d'Edimburg (Escòcia) que publica aquest divendres la revistaTheLancet.

El seu model d'anàlisi de mesures adoptades en 131 països entre l'1 de gener i el 20 de juliol de 2020 va estimar, per exemple, que la suspensió d'esdeveniments públics i reunions de més de deu persones es va traduir al cap de 28 dies en una reducció del 29% del número R, la taxa de reproducció de la covid-19.

Per contra, en introduir «el paquet de mesures més complet», similar a un confinament, el número Res va reduir en un 52% durant el mateix període.

Entre aquests extrems, els autors van dissenyar diversos escenaris per analitzar l'impacte d'altres mesures aïllades -com la suspensió de classes, el tancament de llocs de treball o la limitació de desplaçaments interns-, i el de quatre combinacions de restriccions que podrien qualificar-se de «cerrojazos».

«Observem que la combinació de diferents mesures va produir els millors resultats en la reducció de la transmissió de la covid-19. Ara que estem experimentat un repunt del virus, les autoritats han de considerar la combinació de mesures per reduir el número R», va explicar en un comunicat el principal autor de l'estudi,HarishNair.

Les seves conclusions, va destacar, poden ajudar als Governs a decidir «quines mesures es poden introduir o eliminar» i «quan podran veure els seus efectes», si bé va recordar que l'èxit depèn també del «context local», és a dir, del número Rque hi hagi en aquest moment, de la capacitat del seu sistema sanitari o de l'impacte socioeconòmic.

Entre les mesures aïllades més efectives, l'estudi va constatar que la prohibició d'esdeveniments públics va reduir un 24% la taxa de transmissió després de 28 dies, la qual cosa pot atribuir-se al fet que preveu l'actuació de «supercontagiadors»i, sovint, és la primera decisió que prenen les autoritats.

Quan s'aixequen les restriccions, la tornada a les reunions de més de deu persones i la reobertura de les escoles es van associar amb el major augment del número R, fins al 25% i el 24%, respectivament, seguides per la represa d'esdeveniments públics (21%), la fi de la limitació de desplaçaments interns (13%) i la retirada de la recomanació de quedar-se a casa (11%).

No és clar que la pujada a les escoles, va precisarNair, es pugui atribuir a «grups d'edat específics», en els quals poden donar-se «diferències substancials respecte al compliment de mesures de distanciament social dins i fora de les aules», així com en l'aforament de les classes, els hàbits higiènics o política de mascaretes que adopta cada país.

«Altres estudis han demostrat que unes certes mesures, com el tancament d'escoles, la distància social i el confinament (una combinació de totes les mesures) poden situar l' R a prop o per sota de l'1 -que indica que l'epidèmia retrocedeix-, però aquest és el primer treball que analitza els efectes que té la relaxació de mesures sobre aquest número», assenyalen els autors.

En aquest sentit, la llista de mesures individuals més efectives l'encapçala l'eliminació d'esdeveniments públics, amb una reducció de l'Rdel 24% als 28 dies, seguida de tancaments d'escoles (15%), tancaments de llocs de treball (13%), limitació de desplaçaments interns (7%), i crides a quedar-se a casa (3%).

Per als experts, només la prohibició d'esdeveniments públics, introduïda de manera aïllada, té un «impacte estadístic significatiu», mentre que la combinació de mesures més suau (suspensió d'esdeveniments públics i reunions de més de deu persones) ja redueix l'Ren un 29%.

El segon paquet de mesures (tancament de llocs de treball, prohibició d'esdeveniments públics i de reunions de més de deu persones) va provocar una caiguda del 38%, i el tercer, que afegeix a aquestes la limitació de desplaçaments interns, va pujar al 42%.

La combinació més dura, que inclou totes les mesures individuals citades, va reduir el número Run 52%.

Les millores, postil·len, no són immediates, doncs, de mitjana, han de passar fins a vuit dies des de la introducció de les mesures per detectar una reducció de la taxa del 60% del total.

Tampoc són immediats els augments de l'R, que, de mitjana, triguen 17 dies a aconseguir el 60% de la xifra final.

Això pot haver deure's al fet que, a diferència de la tornada a les aules -en la qual el canvi de vida és instantani-, l'obertura de la mobilitat requereix modificacions en el comportament de la població, sobretot després d'un llarg període de confinament.

tracking