Diari Més

Castella i Lleó imposarà toc de queda a partir d'aquest cap de setmana

La mesura farà decaure els confinaments actualment ordenats en diversos municipis  

Un home amb mascareta passa davant d'una terrassa d'un restaurant de la plaça Major de Salamanca.

Castella i Lleó, Salamanca, bar, terrassaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Castella i Lleó articularà aquest divendres un mecanisme jurídic, amb el suport explícit del Govern d'Espanya, pel qual imposarà un toc de queda des d'aquest mateix cap de setmana en tota la Comunitat, que també farà decaure els confinaments actualment ordenats en diversos municipis.

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso FernándezMañueco, ha garantit, en la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el ministre de Sanitat, SalvadorIlla, que aquesta nova mesura serà publicada en la jornada d'avui, encara que no ha concretat quina franja horària tindrà aquest toc de queda.

D'altra banda, en relació als nous llindars aprovats pel consell interterritorial de salut amb els quatre nivells d'alerta epidemiològica, el president de la Junta ha avançat que aquests estaran operatius «en uns dies», ja que moltes zones de la Comunitat entren en el màxim nivell d'alerta d'aquest nou document.

Així ho ha assegurat el president en la seva compareixença, en la qual ha agraït el suport mostrat pel Govern, a través del ministre de Sanitat, SalvadorIlla, en la presa d'aquesta decisió d'aplicar el toc de queda de manera autonòmica, com també han fet altres Comunitats Autònomes avui com la Comunitat Valenciana o Madrid.

«No podem perdre ni un sol minut a discutir si són llebrers opodencos», ha justificat la mesura FernándezMañueco, qui ha demanat de nou, no obstant això, que el Govern d'Espanya reguli un mecanisme intermedi que permeti a la Comunitats adoptar aquest tipus de mesures amb seguretat jurídica, ja que la restricció horària que es decreti avui haurà de ser ratificada per un jutjat, que podria denegar-la en entendre que es vulneren drets fonamentals.

No obstant això, preguntat de quina manera pot concretar-se aquest suport expressat pel Ministeri de Sanitat a la Junta, el titular d'aquesta cartera no ha concretat si l'Executiu Central regularà una norma específica per permetre els confinaments autonòmics i s'ha limitat a mostrar el seu suport a les decisions que determinin les Comunitats dins de les seves competències.

«Nosaltres hem assumit la nostra responsabilitat», ha subratllat el president de la Junta, qui ha explicat que el toc de queda està justificat en la Comunitat, ja que s'ha detectat que una gran part dels contagis en aquests moments s'estan originant en «les reunions sociofamiliars i en l'àmbit nocturn», de manera que, amb aquesta decisió, es pretén «eliminar temporalment aquests contactes».

Sobre aquest toc de queda, el ministre de Sanitat ha reconegut que la «restricció a la mobilitat nocturna» va ser un assumpte abordat en el consell interterritorial de salut d'ahir, on els reunits es van emplaçar a «continuar valorant» aquesta mesura, a pesar que algunes Comunitats van expressar el seu suport a la mateixa i una altra, com Castella i Lleó, va arribar a demanar-lo formalment.

En referència a aquest toc de queda autonòmic, el president de la Junta ha avançat que en aquests moments els serveis jurídics i els experts sanitaris es troben reunits analitzant quina és l'hora mes convenient d'aplicació de la mesura d'acord amb la situació epidemiològica.

Quant als tancaments perimetrals, que decauran en el moment de concretar-se aquest estat d'alarma, FernándezMañuecoha valorat que aquests «han complert la seva funció» però, l serles mesures del toc de queda «més restrictives» que els confinaments, aquests «deixarien de tenir sentit», ja que la situació de màxima gravetat està estesa a tota la Comunitat.

tracking