Diari Més

Els pacients obesos amb fetge gras tenen més risc en infectar-se de covid

Són factors que faciliten l'entrada del virus a l'organisme

Imatge d'arxiu d'una habitació amb pacients amb covid-19 al Trueta.

coronavirus, covid, Trueta, hospital, GironaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb obesitat i fetge gras amb inflamació tenen un major risc en infectar-se amb covid-19 per presentar la seva malaltia unes característiques que afavoreixen l'entrada del virus, segons un estudi en el qual han participat l'hospital Valdecilla i l'institut Idival.

L'estudi ha estat publicat en la revista internacional Journal of Hepatology, una de les de major impacte en la seva àrea.

Dades recents de la Societat Espanyola d'Obesitat apunten al fet que el 80% dels pacients amb forma greu d'infecció per covid tenen obesitat i dins de l'ampli espectre de símptomes provocats pel coronavirus, un percentatge considerable de pacients presenta algun tipus de fallada hepàtica.

Després de recordar que la malaltia esteatohepatitis no alcohòlica o fetge gras amb inflamació, caracteritzada per inflamació i fibrosi hepàtica, està associada a l'obesitat i afecta a 1.900 milions de persones en el món, els investigadors han indicat que l'estudi evidencia la major vulnerabilitat de les persones amb aquesta malaltia en cas d'infectar-se de covid-19.

Segons reflecteix, en els pacients amb obesitat i esteatohepatitis no alcohòlica, s'identifica una expressió més elevada d'ACE2, el receptor cel·lular del virus, i de Tmprss2, una molècula que facilita la unió de les membranes del virus i la cèl·lula.

Els investigadors que han pres part en l'anàlisi han conclòs, per això, que «aquests pacients presenten una maquinària d'entrada del virus molt eficaç, augmentant la seva vulnerabilitat en cas d'infecció».

En el mateix estudi s'ha identificat que aquesta maquinària d'entrada del virus no està elevada en pacients amb obesitat i esteatosis (un estadi més lleu que la esteatohepatitis) ni en pacients amb obesitat i diabetis tipus 2, malalties que també estan molt lligades.

L'estudi ha estat liderat pel laboratori de Molecular Metabolism de Ruben Nogueiras, investigador del Centre Singular de Recerca en Medicina Molecular i Malalties Cròniques de la Universitat de Santiago de Compostel·la i el de Liver Disease de Malu Martínez Chantar (CIC bioGUNE i CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives).

En la recerca ha participat Javier Crespo, de l'Hospital Marquès de Valdecilla, Gema Frühbeck, investigadora de la Clínica Universitat de Navarra, personal del centre de recerca biscaí CIC bioGUNE i un consorci d'investigadors internacionals.

tracking