Diari Més

Radiografia de la situació de les 17 comunitats autònomes del país

Les autonomies fa setmanes que apliquen les seves pròpies restriccions davant l'avanç imparable del virus

Dues dones amb mascarilles caminant per Barcelona

Salut confirma tres nous casos de coronavirus a Catalunya i eleva a nou el nombre d'afectatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la segona onada més que instal·lada les comunitats han emprès la seva pròpia batalla al coronavirus amb una bateria de restriccions que, encara que no sempre són directament proporcionals a les seves xifres, busquen doblegar la corba que deixa enrere gairebé un milió de contagis.

Tot això sota l'ombra de l'aplicació d'un toc de queda, que el Govern analitzarà amb Madrid i altres comunitats que el plantegin encara que, com ja ha avisat l'Executiu, això requeriria decretar l'estat d'alarma a tota Espanya o en una part de territori.

Mentrestant, les autonomiesfa setmanes queapliquen les seves pròpies restriccions davant l'avanç imparable del virus:

Andalusia

Amb 23.973 positius diagnosticats en les últimes dues setmanes, la taxa d'incidència se situa en 284,91 per cada 100.000 habitants i la positivitat en el 15,2%. Actualment té un 10% de llits covid i lesucisestan ocupades al 14%.

Tot això ha portat al confinament d'Écija (Sevilla), amb 39.873 veïns; Almodóvar delRío(Còrdova) -7.937- i Linares (Jaén) -57.414-, perquè ja va sortir del confinament la localitat sevillana deCasariche; a més, a Granada i els 32 municipis de la seva àrea metropolitana els bars i locals comercials tanquen a les 22 hores amb reducció d'aforament al 50% i un màxim de 6 persones per taula i s'han clausurat mercats ambulants i parcs públics.

Aragó

Després de ser una de les més castigades pels primers brots de l'estiu, Aragó, amb una positivitat del 19%, té avui una de les taxes més altes, de gairebé 543, la qual cosa li suposa una de les xifres de càrrega hospitalària per covid més elevades (9%) i lesucisocupades al 37%.

L'Executiu aragonès ha decretat el nivell d'alerta 2, ha reduït els aforaments generals al 50%, ha limitat les reunions socials a sis persones i l'obertura de l'hostaleria fins a les 23.00 hores. I avui mateix ha declarat el confinament perimetral de Saragossa, Osca i Terol a partir d'aquesta mitjanit per l'elevat nivell de contagis.

Astúries

La seva taxa, de 259, no arriba a la de la mitjana nacional, que és de 322: el percentatge de llits destinats als malalts de covid és de 9,81%, mentre que elde l'UCIs'eleva a 15, encara que la seva positivitat es redueix al 5,7%.

Es troba en una «fase 2 modificada», en la qual està prohibit consumir en barres d'establiments hostalers, l'aforament no pot superar el 25% en les zones comunes de centres comercials, l'activitat social ha quedat limitada i s'han ajornat les activitats no fonamentals. Recomana a més l'autoconfinament.

Balears

És una de les comunitats amb els indicadors més baixos: la incidència a14dies és la segona més baixa (132,15), la positivitat del 5,9%, la taxa d'ocupació hospitalària del 5,6% i de lesucisdel 14,1%.

Paral·lelament a l'aixecament d'algunes restriccions com la del tancament de negocis en carrers destinats al turisme d'excessos que estaven vigents des de juliol, ha mantingut el de l'oci nocturn, locals d'oci infantil i els parcs i ha prorrogat una setmana les establertes al municipi d'Eivissa. També reduirà de 10 a 6 el nombre màxim de persones en reunions socials i familiars a Mallorca i Eivissa.

Canàries

L'arxipèlag és el que presenta la situació més favorable, amb una incidència que es queda en 79 casos per cada 100.000 habitants, la positivitat en el 3,2%, el 5,27% de pressió hospitalària i lesucisocupades en un 13,19%.

Gran Canària, Fuerteventura i La Gomera van abandonar la situació de semàfor vermell en la qual sí que es mantindrà fins al dia 23 Tenerife, on no es permeten esdeveniments ni actes de més de 10 persones, mentre que els establiments d'hostaleria, restauració i terrasses, així com els bars i restaurants de platja, han de tancar abans de les 00.00 hores.

Cantàbria

Les seves xifres són de les més benèvoles; la seva positivitat del 8,2%, la seva incidència no arriba a 161, tan sols té un 4,1% de llits ocupats amb pacients covid i lesucisestan al 10,4%.

No obstant això, l'Executiu regional, que recomana l'autoconfinament, publicarà aquesta setmana un paquet de mesures per a limitar les relacions socials, que inclourà la reducció del nombre de persones que poden reunir-se -actualment són 10- i també dels aforaments.

Castella-la Manxa

La incidència acumulada d'aquesta comunitat, on la positivitat és del 16,2%, ha baixat a 344; la taxa d'ocupació hospitalària és del 14,4%, la d'UCI del 26%.

Algunes localitats mantenen mesures especials de nivell 3 -com tancament de llars de jubilats i centres col·lectius de societats recreatives i culturals o reducció de l'aforament de les terrasses al 50%-, coml'Almadéni Virolat; Manzanares ha prorrogat les restriccions del nivell 2 -quepassen perlimitar les trobades socials a 10 persones- i Talavera (Toledo) ha establert el tancament de bars a les 23.00 hores.

Castella i Lleó

Per contra, Castella i Lleó eleva la seva incidència 503 casos per cada 100.000 habitants i la seva positivitat al 17,6%; laocupació covidaconsegueix als seus hospitals el 18,7% i la de les unitats de vigilància intensiva el 35,6%.

Aranda de Duero i Burgos s'han unit a altres poblacions ja confinades: Salamanca, Lleó i Palència, igual que la burgalesa Mirandade Ebro, el municipi lleonès de SantAndrésdelRabanedo, i Sant PereLatarce, un petit poble de Valladolid de menys de cinc-cents veïns.Pedrajasde SantEstebanafronta la seva cinquena setmana confinada i el divendres ho estarà Ponferrada.

Catalunya

Amb una incidència que supera els 374 casos per 100.000 habitants, una positivitat que frega el 12% i amb una ocupació de llits covid del 9,8% i de lesucisal voltant del 26,1%, les seves mesures són de les més dràstiques per a frenar la segona onada.

No s'han adoptat restriccions a la mobilitat, però ja estan tancats durant15dies els seus bars i restaurants, una mesura a la qual se sumarà el tancament durant la nit -de 22 a 7 hores- dels comerços que obren les 24 hores del dia i les botigues annexes a gasolineres.

Comunitat Valenciana

Després de Canàries i Balears, és l'autonomia amb la incidència més baixa (132,68); la positivitat és del 12%, el percentatge de llits covid és del 6,8% i el de lesucisdel 12,1%.

Divendres passat es van adoptar restriccions addicionals contra la covid a Guadassuar (València), Elx i Oriola (Alacant) i Onda (Castelló), que van des de limitar a 6 el nombre màxim de persones per a reunions socials o familiars, i a 25 el màxim de persones en vetlles a l'aire lliure, o 15 en espais tancats al tancament de parcs infantils, entre altres.

Extremadura

La comunitat extremenya presenta una incidència a14dies de 301, una taxa de positivitat que s'acosta al 12% i d'ocupació hospitalària per coronavirus del 6,7%, mentre que lade les UCIse situa en 15,2%.

D'aquí que l'Executiu hagi decretat el tancament perimetral i la volta a la fase 1 d'Almendralejo, i aïllament perimetral i control d'aforament deJarandillade la Vera, La Roca de la Serra,Usagre,Cabezuelade la Vall,JerteiTornavacas. A més, ha adoptat mesures de control d'aforament en altres onze localitats.

Galícia

En el seu cas, la incidència es redueix a 174, la positivitat al 6,4%, la taxa de llits ocupats per pacients covid al 4,2% i la d'unitats de vigilància intensiva al 6,7%.

LaXuntaha anunciat que tota la comunitat retrocedeix a nivell 2 de restriccions des de la mitjanit del dijous, la qual cosa implica una reducció dels aforaments en bars i restaurants i la limitació de les reunions socials a cinc persones, en algunes zones només permeses als convivents.

Santiago iMilladoiropassen al nivell 3 de limitació d'aforaments, només es poden reunirpersones conviventsi es tanca l'activitat a l'interior dels bars i cafeteries. El confinament perimetral que afecta fins ara 134.048 veïns, la majoria aOrensecapital i enBarbadás, i també d'OCarballiño, OIrixoiBoborás, s'estendrà als habitants deVerín,OimbraiVilardevós, en la mateixa província.

Madrid

Amb una positivitat del 14,4%, gairebé el 20% de càrrega hospitalària -un 39,2%a les UCI-, la regió madrilenya ha baixat la seva incidència a 431 per cada 100.000 habitants.

A l'espera del que es decideixi a partir d'aquest cap de setmana, estan confinades en aquesta regió uns 4,7 milions de persones, d'elles 4,5 sota el decret de l'estat d'alarma, que afecta la capital, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla.

Al marge de les mesures imposades pel Govern central, la Comunitat manté restriccions en àrees sanitàries d'altres set municipis de menor grandària i el divendres té pensat publicar una ordre amb possibles tancaments d'activitat per hores per a reduir els contagis de coronavirus, especialment entre els joves.

Múrcia

La Regió acumula una incidència de 358 en14dies i una positivitat del 15,5%; els llits ocupats per malalts covid suposen l'11% del total i l'ocupació de lesucisarriba al 18%.

Han sortit de les restriccions de mobilitat Jumella iLorca, amb el que ja només queden confinades 47.000 personestotalsrepartides a Totana, Fortuna iAbanilla.

Navarra

La comunitat foral triplica la taxa nacional i la seva incidència depassa el miler, en concret 1002. La positivitat arriba al 15,3%, i els hospitals navarresos tenen el 13,5% de les seves places dedicades al coronavirus, un 29,2% en el cas de lesucis.

Fins ara només hi havia restriccions aCarcastilloiCadreita, però aquesta setmana s'ha convertit en la primera comunitat autònoma a decretar el tancament perimetral del seu territori, del qual no es permetrà l'entrada o sortida excepte en casos excepcionals. Fins ara els confinaments eren per municipis o per àrees de salut.

País Basc

En la veïna Euskadi la incidència acumulada és de 365 per cada 100.000 habitants, la positivitat del 7,2%, la taxa d'ocupació hospitalària per covidde l'11,2%i de lesucisdel 19,5%.

Amb aquestes xifres, els aforaments en àmbits com l'hostaleria i en esdeveniments culturals i religiosos es reduiran al 50% i el tancament en restaurants i bars s'avançarà una hora, fins a les 00.00, mentre que les agrupacions no podran superar les 6 persones, entre altres restriccions que han de ser ratificades pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

La Rioja

La seva incidència és de 549, la positivitat, la positivitat del 15,2%, i l'ocupació de lesucisarriba al 33,3%, encara que la pressió hospitalària és gairebé el 14%.

Des del divendres i fins al 7 de novembre, tota la comunitat quedarà confinada perimetralment, excepte per a desplaçaments per a acudir al centre laboral, per qüestions acadèmiques, sanitàries o atendre persones dependents.

Ceuta

Té la positivitat més alta d'Espanya (27,7%), la seva incidència supera els 388, l'ocupació de lesucissobrepassa el 41% i la taxa de pressió hospitalària és del 12,7%.

La ciutat autònoma restringirà les reunions a un màxim de sis persones no convivents, entre altres mesures.

Melilla

L'altra ciutat autònoma pateix una incidència de 822, una positivitat del 27,6, elspacients covidocupen un 23,7% de les places hospitalàries i el grau de saturació de les unitats de vigilància intensiva ronda el 42%.

Melilla continua complint dos dels tres criteris establerts pel Ministeri de Sanitat per a establir restriccions en la mobilitat de la població, situació que continua esquivantper no arribaral 35% d'ocupació de llits covid-19.

tracking