Diari Més

L'eficàcia real de les mascaretes

Les mascaretes N95 i les mascaretes quirúrgiques són les que funcionen millor

RescEU ha enviat aquest cap de setmana més de 330.000 d'aquestes màscares a l'estat espanyol, Itàlia i Croàcia

Espanya rep el primer lot de mascaretes FFP2 procedent del fons de rescat de la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els aerosols són aquelles partícules minúscules de saliva o fluid respiratori que expulsem al parlar ialrespirar. Són molt més petites que les que expulsem quan esternudem o tossim i, per aquest motiu, romanen més temps a l'aire. La funció de les mascaretes és protegir-nos d'aquestes partícules per evitar la transmissió de la covid-19 però, funcionen realment?

José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado (EUA) explica que les mascaretes depenent dels materials amb les queestat fetesi els mecanismes de filtratge que presenten, fan que variï la seva eficàcia. Aquests mecanismes fan que les partícules, per molt petites que siguin, quedin atrapades a la fibra de la mascareta.

En comptes de pensar en una mascareta com un colador, cal pensar que són com una tela d'aranya. Els aerosols que desprenem queden atrapats.

Les mascaretes N95 i les mascaretes quirúrgiques són les que funcionen millor. Utilitzen moltes capes entrellaçades i les converteix en mecanismes capaços de filtrar més i millor les partícules que desprenem al parlar. Aquest mecanisme s'anomena electroestàtica, i per tal que funcionin bé, s'han de canviar cada cert temps, ja que la humitat que provoca el fet de portar-les a prop de la boca, fa que vagin perdent aquesta càrrega electroestàtica.

Per aquest motiu les mascaretes N95 o FFP2 són les més eficaces, filtren un 95% dels aerosols de qualsevol mida i són les més recomanades per persones de risc i personal sanitari.

Les mascaretes quirúrgiques filtren un 80% de partícules, sempre que tinguin a l'etiqueta, el segell CE que indica que compleixen amb la legislació europea vigent.

tracking