Diari Més

Govern i autonomies estudien impulsar demà el toc de queda per frenar l'expansió del virus

Aquesta mesura requeriria la declaració de l'estat d'alarma

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa per explicar l'última hora del coronavirus.

Salvador illaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat i les comunitats abordaran demà l'actualització del pla de resposta primerenca enfront del coronavirus per intentar frenar aquesta segona onada en una trobada en el qual posaran sobre la taula el debat de lapossibilitatd'aplicar un toc de queda.

Mesura que, com ja va avançar el dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, requeririaladeclaració de l'estat d'alarma, que podria «adoptar-se en una part del territori o en tot», encara que «no hi hapresacap decisió» de moment sobre la seva implantació ni sobre la franja horària en la qual s'aplicaria.

L'estat d'alarma és un dels escenaris que ja contemplava el pla de resposta primerenca enfront del coronavirus consensuat entre el Govern i les comunitats el mes de juliol passat per tallar els brots que progressivament s'anaven deslligant per tot el país.

Es tractava de l'últim de tres, dissenyat per quan ni les mesures autonòmiques ni les actuacions coordinades del Ministeri tinguessin els seus efectes per a contenir la propagació del virus.

L'actualització del plafa dies se sotmeta revisió i la seva versió final podria quedar definitivament aprovada demà en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut si passa abans el filtre de la Comissió Pública de Salut, convocada a les 12 hores, haninformat aEfe fonts d'aquest departament.

En un esborrany inicial de l'actualització del pla conegut la setmana passada, el Ministeri proposava un sistema d'indicadors i alertes per a regular unes respostes mínimes comunes de restriccions en tot el territori davant l'expansió de la covid.

La idea era establiruns quatrenivells d'alerta per a determinar «unes actuacions mínimes, proporcionals» al nivell de risc de transmissió del coronavirus i que garanteixin una coordinació suficient entre les comunitats autònomes.

No obstant això, com ja va advertir el dilluns el director del Centre de Coordinaciód'Alertesi Emergències Sanitàries, FernandoSimón, era un esborrany sobre el qual s'anava a treballar fins a l'últim minut, per la qual cosa tindria moltes modificacions.

De fet, avui dia s'està treballant per a afegir les diferents aportacions que han fet les autonomies a l'esquelet preparat per Sanitat; el document final que els presenti demà comptarà amb al voltant d'uns 8 indicadors principals i altres 15 complementaris per a actuar en funció del risc.

El toc de queda podria ser una d'aquestes mesures que es debatran demà, segons han avançat diversos representants autonòmics.

La precursora a plantejar aquesta figura, decretada en l'actualitat per exemple en ciutats com París i vuit àrees metropolitanes, va ser la Comunitat de Madrid; la seva proposta és que pugui prolongar-se des de la mitjanit i les sis del matí per a perjudicar el menys possible a bars i restaurants i evitarbotellonsi festes en habitatges.

De fet, la Conselleria de Sanitat madrilenya presentarà el divendres una ordre, que entrarà en vigor el dissabte, amb possibles tancaments d'activitat per hores per a reduir els contagis de coronavirus, especialment entre els joves.

tracking