Diari Més

Hipoteques

El Suprem considera que la clàusula IRPH de les hipoteques «no és abusiva»

L'alt tribunal només ha apreciat falta de transparència

La façana del Tribunal Suprem

El Suprem rebutja revisar l'estat d'alarma i argumenta que és competència del ConstitucionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha deliberat i resolt quatre recursos de cassació en relació amb hipoteques referenciades a l'IRPH en els quals ha detectat falta de transparència però no que siguin abusives, segons indica en una nota l'alt tribunal, que no ha facilitat les sentències.

En els quatre recursos resolts, i d'acord amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el Suprem ha apreciat falta de transparència per no haver-se informat de l'evolució de l'índex dels dos anys anteriors.

No obstant això, i seguint també la jurisprudència del TJUE, ha procedit a fer l'anàlisi d'abusivitatconcloent, en els casos jutjats, que no hi havia tal.

Al març d'enguany, el TJUE va decidir que fossin els tribunals espanyols els que dictaminessin sobre la falta de transparència de les hipoteques subscrites amb l'IRPH.

A la pràctica, això suposa donar la raó als consumidors amb hipoteques contractades amb aquest índex, que podran acudir als tribunals espanyols, que si ho consideren oportú podran substituir l'IRPH per una altra referència, i evitar així que l'anul·lació d'aquesta clàusula comporti l'anul·lació del contracte.

No obstant això, el TJUE va eludir declarar nul l'índex, en línia amb el que s'estableix pel Tribunal Suprem espanyol, que al novembre de 2017 va considerar que la mera referència d'una hipoteca a un índex oficial no implicava falta de transparència ni cap abús.

El Tribunal Suprem ha abordat també avui un cinquè recurs sobre IRPH, indica la nota, però presenta «perfils diferents», per versar sobre un habitatge protegit.

En els quatre recursos resolts ha apreciat falta de transparència per no haver-se informat de l'evolució de l'índex dels dos anys anteriors, però descarta que la seva aplicació fora abusiva.

La fallada compta amb el vot particular del magistrat Francisco Javier Arroyo Festes, indica el comunicat, que aclareix que el contingut de les sentències es coneixerà en els pròxims dies.

Creat el 1994, les reclamacions per l'ús de l'IRPH o índex de referència de préstecs hipotecaris es van desencadenar entre 2013 i 2016, quan es va estabilitzar envalors pròxims al 2%, mentre que l'euríbor va començar a aproximar-se a zero, fins entrar en terreny negatiu.

A la pràctica, això va fer que les quotes d'hipoteques amb IRPH es mantinguessin estables i fins i tot s'elevessin, mentre que amb l'euríbor es van anar reduint de manera considerable.

tracking