Diari Més

Investiguen si la vacuna contra tuberculosi protegeix temporalment contra la covid-19

Es tracta d'un assaig controlat, que funciona a base de vacuna i placebo, i en el qual poden participar professionals de la sanitat

Le

Coronavirus, covid-19, vacunaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Germans Trias i Pujol s'ha sumat a un estudi internacional que investiga si la vacuna BCG (Bacil de Calmette-Guérin) contra la tuberculosi pot ajudar a protegir temporalment contra la covid-19 i si podria ser utilitzada pel personal sanitari, el més exposat a la pandèmia.

Tal com ha informat el centre, es tracta d'un estudi per a provar els possibles efectes protectors de la vacuna BCG, que genera un «impuls» temporal del sistema inmunitari i que podria ser útil mentre no es desenvolupi una altra específica contra el coronavirus.

«Aquest reforç immunitari pot oferir protecció extra en el cas d'infecció per covid-19, per la qual cosa esperem que es redueixi el nombre de persones afectades pel virus i s'alleugin els casos d'infecció», ha explicat el cap del grup de recerca del Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, José Domínguez.

D'acord amb el doctor, la BCG també protegeix contra altres infeccions respiratòries, per la qual cosa, de funcionar, serviria per a complementar el «limitat arsenal de fàrmacs» del qual disposen els centres de salut per a lluitar contra la pandèmia.

Es tracta d'un assaig controlat, que funciona a base de vacuna i placebo, i en el qual poden participar tots els professionals que treballen a l'hospital i tinguin contacte directe amb pacients.

Després de l'administració de la dosi, es durà a terme un seguiment dels participants durant un any, de manera que es considerarà efectiva la vacuna si durant aquest temps s'han produït considerablement menys infeccions en els voluntaris que han rebut la BCG.

Aquest estudi, anomenat BRACE trial, va néixer la passada primavera al Murdoch Children's Research Institute d'Austràlia i ho integren ja investigadors de centres holandesos i anglesos gràcies al suport de la Fundació Bill & Melinda Gates, als quals s'incorpora ara el centre badaloní, conegut com a Can Ruti.

tracking