Diari Més

Espanya, pròxima al milió de contagis entre restriccions i estat d'alarma

Pel que fa a les defuncions, la xifra total ja frega les 34.000

Pel que fa a les defuncios, la xifra total ja frega les 34.000

Espanya, pròxima al milió de contagis entre restriccions i estat d'alarmaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contagis per coronavirus continuen estenent-se malgrat les restriccions imposades en diverses comunitats i de l'estat d'alarma a Madrid, que entra aquest dilluns en la seva segona setmana laboral, en la qual Espanya, a més, podria arribar a la xifra d'un milió d'infeccions.

Segons les previsions, el Govern i les comunitats revisaran en la reunió del Consell Interterritorial del dimecres l'esborrany de l'actualització del pla de resposta primerenca davant la covid del Ministeri de Sanitat.

Amb aquesta posada al dia del pla, Sanitat pretén proposar indicadors bàsics comuns per a avaluar la situació de la pandèmia en els diferents territoris, així com actuacions de resposta conjunta en funció de quatre nivells d'alerta (risc baix, mitjà, alt o extrem).

A l'espera de l'actualització de demà de les dades oficials per Sanitat, que divendres passat va xifrar en 936.560 els contagis i en 33.775 les morts, els nous casos notificats per algunes comunitats revelen que ni les restriccions aplicades ni l'estat d'alarma han aconseguit contenir, fins al moment, els contagis, que continuen creixent.

Madrid, que el divendres anotava 276.790 contagis, gairebé 10.000 morts des de l'inici de la crisi sanitària (9.979) i tenia una incidència acumulada de 451 casos per cada 100.000 habitants, afronta la seva segona setmana laboral sota l'estat d'alarma.

Una situació contra la qual es continua rebel·lant la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, qui ha insistit en el seu defensa de les restriccions de mobilitat per àrees sanitàries que la Comunitat va començar a aplicar al setembre, i que vol recuperar «dialogades amb el Govern i amb la resta dels ajuntaments».

No obstant això, el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, creu que la Comunitat necessita una aturada «contundent» per a doblegar la corba de contagis i aconseguir el repte «ambiciós» d'arribar a Nadal amb una incidència acumulada de 25 casos positius per cada 100.000 habitants.

En el focus de la setmana que comença està la preocupant situació a Navarra, que ha informat avui de 411 nous positius i tres morts més. A més, en la seva xarxa hospitalària romanen 282 persones ingressades (26 més que ahir), 37 d'elles en posats UCI (dos més).

Astúries, que va començar a aplicar noves restriccions dijous passat, va registrar ahir el seu major repunt de contagis en una jornada des de l'inici de la pandèmia, amb 269 positius, amb el que la xifra total d'infeccions s'eleva a 8.176.

El govern autonòmic considera que el Principat viu una situació crítica, i ha advertit que la resposta en els pròxims quinze dies és de vital importància, per la qual cosa s'aconsella restringir la vida social i la mobilitat.

Una altra comunitat que ha recomanat als seus veïns autoconfinarse ha estat Cantàbria, que suma 155 nous positius i tres morts més en les últimes 24 hores. 40 persones romanen hospitalitzades, 8 d'elles en UCI, menteixis que 966 estan en quarantena domiciliària.

Galícia suma en les últimes 24 hores 437 nous contagis, 82 més que la jornada passada. En aquests moments hi ha 43 pacients ingressats en UCI, tres més que ahir, i 246 persones hospitalitzades.

Per tercer dia consecutiu Castella i Lleó ha superat els mil positius diaris, amb 1.080 aquest diumenge, i torna al rècord de morts en 24 hores que ja va anotar el divendres, amb una vintena, una xifra que no registrava des de finals d'abril.

També continua pujant el nombre de contagis a Catalunya, que en les últimes hores ha sumat 2.835 nous casos, 16 morts i 115 ingressats més als hospitals.

El risc de rebrot també puja i supera els 400 punts fins a 406,93, encara que la dada més preocupant és l'augment de persones hospitalitzades, que s'ha situat en 1.218, 115 més que ahir, amb 213 pacients greus en les UCI, nou més que la vespra.

Per a agilitar la detecció de nous positius, el departament català de salut ha començat a utilitzar a Girona una nova tècnica basada en la automuestra, que permet a cada persona recollir la seva pròpia mostra en passar durant cinc segons un bastoncillo per les dues fosses nasals.

Andalusia ha anotat 2.577 nous positius en les últimes 24 hores, la qual cosa eleva la xifra total de contagis a 93.686, i hi ha hagut nou morts més, fins a un total de 2.169 decessos des que va començar la pandèmia. Als hospitals andalusos hi ha 1.299 persones ingressades, 18 menys que el dissabte, i els que estan en l'UCI són 181, un menys.

A Múrcia, el percentatge de contagiats confirmats per proves PCR o d'antígens ha passat en l'última jornada del 12,7% al 14,5%, en un dia amb tres nous morts i un nou rècord d'ingressos hospitalaris.

Extremadura suma un total de 308 nous casos positius, 15 hospitalitzats més i cap mort, en una dia en què es comunica un brot nou a Càceres amb sis positius i 110 contactes.

El Govern de La Rioja ha comunicat aquest diumenge 1.192 casos actius, 11 menys que ahir, encara que hi ha 102 persones ingressades, 10 més que en la passada jornada.

A Euskadi, els contagis han experimentat en les últimes hores un important descens en passar dels 841 del divendres als 743 d'ahir dissabte, baixada que també es reflecteix en la taxa de positivitat que, després de dos dies per sobre del 7% se situa ara en el 6,1%.

Balears han comptabilitzat en les últimes 24 hores 104 nous casos, quaranta menys que ahir dissabte, i un mort més en una residència de majors, per la qual cosa la xifra total de defuncions ascendeix a 334.

En l'altre arxipèlag, el canari, s'han comptabilitzat 122 nous contagis en les últimes 24 hores, període en el qual no s'han registrat defuncions i en el qual s'han produït 115 altes mèdiques, la qual cosa deixa els casos actius en set més que el dissabte.

Ceuta ha empitjorat aquest diumenge les seves xifres en confirmar-se en les últimes hores 30 nous positius, dels quals cinc han hagut de ser ingressades; i Melilla ha iniciat avui un període prorrogable de 15 dies de tancament de l'hostaleria per a frenar l'auge de contagis a la ciutat autònoma.

tracking