Diari Més

Unes 700.0000 persones van demanar ajuda als bancs d'aliments a Catalunya durant l'estat d'alarma

Les peticions d'ajuda per a alimentació s'han multiplicat per tres i les d'habitatge, per dos

Part dels aliments recollits a Tortosa

El Banc d'Aliments recull 13.000 quilos de queviures a TortosaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les entitats socials de Catalunya van atendre unes 700.000 persones per a cobrir les seves necessitats bàsiques, sobretot, en alimentació i habitatge, durant els tres mesos que va durar l'estat d'alarma.

Les peticions d'ajuda per a alimentació s'han multiplicat per tres i les d'habitatge, per dos, segons dades de laTauladel Tercer Sector Social de Catalunya facilitades aquest dissabte en un comunicat.

LaTauladel Tercer Sector ha llançat la campanya «Trenquem el cercle de la pobresa» en les xarxes socials, per a fer visible l'impacte que la COVID-19 ha tingut en les condicions de vida de les persones que ja estaven en situació de pobresa i de les quals s'han incorporat.

La campanya explica perquè les persones en situació de pobresa estan més exposades al contagi: habitatges en pitjors condicions, dificultats per a accedir a la salut, treballs més precaris i sense possibilitat deteletrabajar.

LaTauladel Tercer Sector Social de Catalunya agrupa 33 federacions i més de 3.000 entitats socials catalanes que treballen per a reduir la pobresa i les desigualtats.

La campanya, en català, «Trenquemelcerclede lapobresa»(#TrenquemCerclePobresa)(Trenquem el cercle de la pobresa) s'ha presentat també avui, dissabte, amb motiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.

En format de vídeo, en la campanya participen representants de diverses federacions que formen part de laTauladel Tercer Sector, com el Banc d'Aliments, Càritas Catalunya, Creu Roja Catalunya,COCARMI,COHABITAC,ECAS,FATEC,FEDAIAiFEICAT.

També participen representants d'institucions catalanes, com Roger Torrent, president delParlamentde Catalunya;ChakirElHomrani, conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies; Laura Pérez, tinent d'alcalde i regidor de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, i Eva Abellán, presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya.

El vídeo també recorda que la crisi de la COVID-19 no és només sanitària i econòmica, sinó que és una crisi social sense precedents, de la qual ni tan sols hem arribat a aventurar el seu pic i que ha arribat quan la situació ja no era bona per a moltes persones.

«Des de fa anys, tenim una pobresa crònica i estructural que no es mou del 20% (ara és del 19,5%)», indiquen fonts de laTaula, citant les últimes dades de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT)publicada al juliol.

Es repassa, a més les principals dades de pobresa, com la taxa d'atur (12%), les persones afectades per un expedient de regulació d'ocupació (150.000) i que altres més de 100.000 s'han quedat sense treball a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, segons dades d'aquest mes d'octubre del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Els col·lectius més colpejats per la pobresa són els nens (1 de cada tres és pobre); les dones (tenen més contractes parcials i cobren un 20% menys que els homes) i els emigrants (tenen treballs més precaris i el 50% viuen en situació de pobresa).

La meitat de les llars monoparentals són pobres i la majoria (80%) tenen a una dona sola al capdavant de la família.

LaTaulaha reclamat que s'actuï amb celeritat per a pal·liar les conseqüències de l'impacte social de la pandèmia, «les que tenim ara i les que vindran», i ha considerat que això passa per «unes polítiques públiques que garanteixin els drets socials i oportunitats per a les persones més vulnerables, amb l'objectiu de trencar, d'una vegada per sempre, amb el cercle de la pobresa», es reivindica en la campanya.

tracking