Diari Més

Terrorisme

L'autor de la decapiació del professor francès tenia estatut de refugiat

L'autor, anomenat Abdullah, havia nascut a Moscou feia 18 anys i era rus d'origen txetxè

Macron va visitar la localitat on van tenir lloc els fets

L'autor de la decapiación del professor francès tenia estatut de refugiatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'autor de l'atemptat terrorista islàmic que va costar la vida a un professor de secundària francès, decapitat pel seu botxí, tenia l'estatut de refugiat i no era conegut dels serveis d'informació, va anunciar el fiscal nacional antiterrorista Jean-François Ricard.

L'autor, anomenat Abdullah, havia nascut a Moscou feia 18 anys i era rus d'origen txetxè, va assenyalar Ricard en una declaració a la premsa en la qual va repassar els principals elements de la recerca en curs.

Nou persones estan detingudes ara, entre elles els pares, avi i germà menor de l'autor (també refugiats txetxens), així com el pare d'una alumna del centre i un altre home amb el qual van llançar una mobilització contra el professor per haver mostrat en classe dues caricatures satíriques de Mahoma.

També han estat detinguts diversos amics de l'autor, que residia amb la seva família enEvreux(Normandia, a uns 100 quilòmetres al nord-oest de París).

Ricard, que no va respondre a preguntes de la premsa, va assenyalar que una germanastra del pare de l'autor es va unir alDaesha Síria en 2014 i és objecte d'una ordre de crida i cerca.

L'autor tenia antecedents policials d'escassa importància per fets ocorreguts quan era menor d'edat, però no era objecte interès per part dels serveis d'informació que persegueixen el radicalisme islàmic al país.

Els investigadors van trobar en el seu telèfon el missatge reivindicatiu de l'atac, gravat a les 12.17 d'ahir, hores abans de cometre l'atemptat enConflans-Sainte-Honorine, a uns 30 quilòmetres de París.

L'autor es va dirigir als afores de l'institut on treballava la víctima, SamuelPaty, de 47 anys, i a la sortida de classe va demanar que a alguns alumnes que li assenyalessin qui era.

A les 16.57 va publicar breument en Twitter una fotografia del cap seccionat de la seva víctima amb un missatge dirigit al president EmmanuelMacron, dirigent «dels infidels», per a anunciar que havia matat «a un gos de l'infern que havia menyspreat a Mahoma».

Poc després, una patrulla de Policia alertada pels testimonis de l'atemptat, va trobar a l'autor, que els va disparar amb una pistola d'aire comprimit abans de caure abatut per nou trets dels agents, va explicar el fiscal antiterrorista.

El fiscal va passar la major part de la seva compareixença explicant la successió d'esdeveniments que es van succeir després que el professor mostrés dues caricatures de Mahoma dins d'una classe sobre llibertat d'expressió i comportament cívic.

El pare d'una alumna musulmana va reaccionar de manera intensa en xarxes socials, amb diversos vídeos en els dies següents, en els quals identificava al professor, donava el seu número de telèfon i la direcció de l'institut d'ensenyament mitjà en què treballava, tot això acompanyat de l'esment «Stop».

A més, aquest pare va acudir a la director de l'institut amb un altre home, que sí que és objecte d'un seguiment pels serveis antiterroristes, per a exigir a la responsable que el professor fos acomiadat.

Tots dos homes figuren entre els detinguts, va assenyalar el fiscal nacional antiterrorista.

tracking