Diari Més

Sanitat proposa tancar l'interior dels bars i restaurants a les zones més afectades

El Ministeri ha elaborat una sèrie de restriccions per evitar l'expansió del virus segons el nivell d'alerta  

Una ampolla de desinfectant en una pilastra d'una terrassa d'un bar de Tortosa amb pocs clients.

El Govern tancarà bars i restaurants durant 15 dies per contenir la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'esborrany que proposa Sanitat per controlar l'expansió del coronavirus als territoris més afectats contempla el tancament dels locals d'apostes i de l'interior de bars i restaurants, així com una reducció de l'aforament de locals comercials al 25% o prohibir la sortida dels ancians que visquin en residències.

L'esborrany haurà de ser aprovat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut dimecres que ve i pot incloure variacions amb les propostes de les comunitats autònomes, però si es fes efectiu, avui dia cinc comunitats estarien en el nivell d'alerta extrem (el 4) i altres quatre en l'immediatament anterior, el nivell alt (3).

Així, en funció dels indicadors que tindria en compte el Ministeri de Sanitat per establir el nivell màxim d'alerta, que es basa en la combinació de dades del nivell de transmissió del virus i la utilització dels serveis assistencials, es troben avui dia les comunitats de Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Navarra i La Rioja. En el nivell 3, o nivell alt, estarien: Castella-la Manxa, Catalunya, País Basc i Múrcia.

No obstant això, l'esborrany de Sanitat subratlla que «cap indicador per si sol és capaç de donar una visió completa de la situació epidemiològica» i considera fonamental contextualitzar aquests indicadors en funció de la grandària, territori i les característiques de la població.

De mantenir-se el text de Sanitat, i amb els indicadors de transmissió de la malaltia i d'ocupació dels hospitals actuals, aquestes nou comunitats (Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Navarra, La Rioja, Castella-la Manxa, Catalunya, País Basc i Múrcia) estarien en els dos nivells d'alerta més alts i a elles els afectarien les restriccions més severes.

Propostes per a tots els nivells

- Prohibició de fumar a la via pública quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat.

- Foment del teletreball.

- Parcs i zones a l'aire lliure obertes amb mesures de prevenció i protecció individual adequades i prohibit el consum d'alcohol.

- Transport públic: en hores punta augmentar la freqüència d'horaris.

- Discoteques i locals d'oci nocturn tancats.

Restriccionsen el nivell 3 d'alerta - Relacions socials: limitar al màxim els contactes socials fora del grup de convivència i en grups no superiors a sis persones. - Horari preferent per a persones majors de 70 anys. - Vetlles i enterraments: màxim de 10 persones en espais tancats i de 15 en oberts. - Cerimònies com noces: màxim de 10 persones en espais tancats i de 15 en oberts i es prohibeixen banquets i còctels. - Centres de culte: 30% d'aforament i prohibició de cantar. - Establiments de restauració: aforament del 50% en terrasses amb dos metres de distància i l'interior tancat. - Sales de bingo, locals d'apostes, etc: tancats. - Residències de majors: suspendre la sortida de residents i limitar les visites. - Centres de dia: suspensió de l'activitat. - Locals comercials: aforament del 25%. - Transport col·lectiu: aforament del 30% en autobusos, metre, tren i avió. - Mobilitat: es valorarà la limitació d'entrades i sortides de l'àrea territorial excepte per causes justificades. - Cultura, esport i esdeveniments: aforaments del 25% en biblioteques, museus i instal·lacions esportives, suspensió d'esdeveniments esportius no professionals i tancament de centres d'oci juvenil. - Piscines, platges i esquí: accés a platges només per a passejar i estacions d'esquí tancades. - Hotels i residències: aforament el 25% en zones comunes. - Capacitats de Salut Pública: reforç d'almenys un 30%.

Restriccions en el nivell 2 d'alerta - Relacions socials: grups no superiors a sis persones i horari preferent per a majors de 70 anys. - Vetlles i enterraments: màxim de 15 persones en espais tancats. - Cerimònies comnoces: aforament del 30% sense superar les 35 persones. - Centres de culte: 50% d'aforament i prohibició de cantar. - Establiments de restauració: aforament del 50% en terrasses amb dos metres de distància i també del 50% a l'interior amb distància entre taules de 1,5 metres. - Sales de bingo, locals d'apostes, etc: aforament del 50% amb distància de 1,5 metres entre cadires. - Residències de majors: limitar les sortides de residents i les visites. - Locals comercials: aforament del 50%. - Transport col·lectiu: aforament del 60% en autobusos, metre, tren i avió. - Cultura, esport i esdeveniments: aforaments del 50% en biblioteques, museus i centres d'oci juvenil i instal·lacions esportives, esdeveniments esportius no professionals sense públic. - Piscines, platges i esquí: 50% d'aforament. - Hotels i residències: aforament el 50% en zones comunes. - Capacitats de Salut Pública: reforç d'entre un 20 i un 30%.

Restriccions en el nivell 1d'alerta - Relacions socials: grups no superiors a deu persones. - Vetlles i enterraments: màxim de 25 persones en espais tancats. - Cerimònies com noces: aforament del 50% sense superar les 75 persones. - Centres de culte: 50% d'aforament. - Establiments de restauració: aforament del 75% en terrasses amb dos metres de distància i també del 75% a l'interior amb distància entre taules de 1,5 metres. - Sales de bingo, locals d'apostes, etc: aforament del 75% amb distància de 1,5 metres entre cadires. - Residències de majors: limitar les sortides de residents i les visites. - Locals comercials: aforament del 75%. - Transport col·lectiu: sense limitació d'aforament. - Cultura, esport i esdeveniments: aforaments del 75% en biblioteques, museus i centres d'oci juvenil i instal·lacions esportives en interior. - Piscines, platges i esquí: 75% d'aforament. - Hotels i residències: aforament el 75% en zones comunes.

Per al nivell 4, l'esborrany no contempla mesures concretes, però sí que diu que a més de les restriccions del nivell 3, s'adoptaran «mesures excepcionals, després d'una avaluació específica de la situació, que podran incloure la limitació de la mobilitat de les persones, tancaments perimetrals o altres restriccions del moviment».

En els centres educatius s'aplica a guia de mesures de prevenció elaborada per a ells, encara que en el nivell 3, Sanitat recomana «valorar» l'educació semipresencial «de manera individualitzada per a cada centre i aula».

tracking