Diari Més

Madrid demanarà aixecar l'estat d'alarma després de baixar la incidència a 446 casos

Salvador Illa ja avançat que no es produirà fins que s'aconsegueixi baixar per sota de 200 la taxa d'incidència acumulada a 14 dies

El viceconseller de Salut Pública i Pla COVID-19, Antonio Zapatero.

viceconseller de Salut Pública i Pla COVID-19, Antonio ZapateroEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19 de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, ha subratllat aquest dimarts que «no es donaven les circumstàncies» per decretar l'estat d'alarma a la regió, i insisteix en aixecar la mesura després de registrar el diumenge una incidència acumulada de 446,5 casos per cada 100.000 habitants.

En una entrevista amb Onda Madrid, Zapatero ha afirmat que la Comunitat de Madrid demanarà al Ministeri de Sanitat que retiri l'estat d'alarma en la reunió de coordinació del 'Gupo Covid-19' entre totes dues administracions, però el ministre Salvador Illa ja avançat que no es produirà fins que s'aconsegueixi baixar per sota de 200 la taxa d'incidència acumulada a 14 dies.

La Comunitat de Madrid ha aconseguit rebaixar l'indicador per sota de 500 per cada 100.000 habitants, requisit marcat pel Ministeri per limitar la mobilitat i endurir les restriccions, però no compliria amb els altres requeriments, ja que el viceconseller ha revelat que les dades de positivitat de les proves se situen en el 16% i l'ocupació a les UCI «entorn del 39 i 40%». El Govern central situa com a límit una positivitat del 10% en les proves i en un 40%l'ocupació a les unitats de crítics.

Zapatero ha remarcat que les dades a la regió han millorat «de manera notable» en les últimes setmanes, amb un descens també dels infectats, de la pressió hospitalària i a les UCI, que han registrat un descens «entorn del 15 i 16%» des del 27 de setembre, el dia amb major ocupació d'aquesta segona onada.

En aquesta línia, ha insistit que les limitacions posades en marxa per zones bàsiques de salut imposades pel Govern madrileny han estat «efectives» i ha rebutjat que la Comunitat de Madrid no hagi fet res per frenar la pandèmia.

«És injust i fals», ha criticat Zapatero, que ha assegurat que la declaració de l'estat d'alarma no ha tingut «cap» incidència.

Segons el viceconseller, molts municipis de Madrid no complien el requisit de sobrepassar de 500 la taxa d'incidència acumulada per cada 100.000 habitants a data 7 d'octubre, com Alcobendas, Alcorcón, Leganés, Móstoles i Torrejón, mentre que el Ministeri de Sanitat va decidir treure de les restriccions a Alcalá de Henares, amb 735.

Per endurir les restriccions, Zapatero ha recordat que el Ministeri havia fixat cinc dies com a referència i a la Comunitat de Madrid hi havia diversos municipis que no complien el requisit a dia 4 d'octubre, com Alcalá de Henares, Móstoles i diversos districtes de la capital. «Si s'estableixen criteris cal complir-los i no es compleix en la immensa majoria», ha declarat.

Per això, insistiran que s'aixequi l'estat d'alarma, quan no s'estan adoptant mesures en altres regions com Navarra, amb altes dades d'incidència.

«Em sorprèn que Madrid va generar tanta alerta per part del Ministeri de Sanitat i el Govern i les xifres de Navarra són preocupants», ha comentat Zapatero, que ha demanat mesures «obligatòries per a tot el país, no sols per a una comunitat autònoma».

tracking