Diari Més

Mobilitat

Acord de mínims a la UE per coordinar les restriccions de viatges per la covid-19

Els estats aproven un mapa comú de zones de risc, però podran imposar tests i quarantenes segons el seu criteri

Un viatger caminant amb maletes a la zona d'arribades de la T1 a l'aeroport del Prat el 19 de juny del 2020.

aeroport Prat, viatger, turisme, fronteres, UEACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estats membre de la Unió Europea han arribat a un acord de mínims per coordinar les restriccions de viatges per la covid-19. En una reunió de ministres aquest dimarts a Luxemburg, els 27 han aprovat un mapa comú de zones de risc elaborat pel Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), però continuaran decidint sobre la imposició de tests i quarantenes seguint el seu propi criteri. Segons l'acord, no s'haurien d'aplicar restriccions a les àrees verdes de menys risc, mentre que els governs tindran via lliure per exigir una PCR o l'autoaïllament als viatgers que arribin de zones vermelles o taronges.

Amb tot, s'han compromès a actuar de manera «proporcionada» i «no discriminatòria» a l'hora de limitar la lliure circulació de persones a la UE.

Davant del desgavell de restriccions a la mobilitat arreu d'Europa, la Comissió Europea va proposar a principis de setembre refer el mapa de risc que fins ara feia l'ECDC i que els governs segueixin el seu criteri per imposar restriccions. Els estats han acceptat el mapa després d'un mes de negociacions, però s'han negat a sotmetre's a aquesta cartografia a l'hora de decidir les mesures per frenar la importació de casos de covid-19.

A partir d'ara, hi haurà quatre colors (verd, taronja, vermell i gris) per definir de manera creixent el nivell de contagis. Les regions que no proporcionin informació o que no facin suficients tests seran considerades «zones grises».

Brussel·les va fer una guia sobre com aplicar les restriccions a partir d'aquesta nova cartografia. Considerava que no s'hauria d'imposar cap a les zones verdes o taronges. Per aquestes últimes, com a molt es podria recomanar la quarantena o un PCR a l'entrada. En canvi, la CE donava via lliure a les capitals per exigir quarantenes obligatòries o tests als ciutadans que arribin de zones vermelles.

Tanmateix, els governs europeus no es volen lligar de mans i prefereixen decidir segons els seus criteris.

La recomanació europea adoptada aquest dimarts demana als estats que tinguin cura de les «especificitats» de les regions frontereres abans d'aplicar restriccions. També adverteix que no s'hauria d'imposar quarantenes als treballadors essencials com metges, conductors, diplomàtics o periodistes. Tampoc a les persones que hagin de viatjar per raons familiars o empresarials «imperatives».

tracking