Diari Més

El Consell de Ministres decreta l'estat d'alarma a Madrid durant 15 dies

Les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous i tindran efecte immediat

Pool Moncloa

Ayuso acusa Sánchez de «vendre el caos» per justificar que calia intervenir MadridPool Moncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres finalment el decret per imposar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. Les restriccions tindran efecte immediat, segons fonts del govern espanyol, que informen que tan bon punt acabi la reunió s'enviaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per a la seva publicació. La durada de l'estat d'alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous. Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i nou municipis més. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ho ha comunicat personalment a la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, en una conversa on s'han emplaçat a treballar sobre els escenaris en els pròxims 15 dies.
L'executiu espanyol tira pel dret després d'hores de tensió des del moment que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar aquest dijous el pla aprovat pel Consell Interterritorial de Salut i va deixar sense efecte les normes imposades a les portes del pont del Pilar que comença aquest mateix divendres.

El mateix dijous, des d'Algèria, el president espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que disposava de tres possibilitats: Que com a autoritat competent en matèria sanitària dictés una ordre per tancar Madrid; que demanés la declaració de l'estat d'alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que fos el govern d'Espanya qui declarés l'estat d'alarma sense la sol·licitud prèvia.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, però, ha mantingut un pla que no contempla el confinament perimetral de Madrid. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat en roda de premsa que la proposta de la Comnuitat passava per confinar 51 zones sanitàries, però no el tancament de Madrid.

L'estat d'alarma tornarà a estar vigent a Madrid tres mesos i mig després que decaigués aquest mecanisme. Del 14 de març al 21 de juny l'estat d'alarma va estar vigent arreu de l'Estat però encara no s'havia aplicat únicament a una part de l'Estat espanyol. La Constitució permet que l'estat d'alarma se circumscrigui només a una part del territori i per als primers quinze dies no cal l'autorització del Congrés dels Diputats. Sí caldria l'aval de la cambra baixa si l'executiu el vol prorrogar.

A finals d'agost, Sánchez va oferir a les CCAA la possibilitat que apliquessin l'estat d'alarma per territoris amb el president autonòmic com a comandament únic. Cap autonomia ho ha sol·licitat. Sánchez va justificar traspassar-los la responsabilitat perquè l'escenari actual de gestió de la pandèmia, amb el pas a la nova normalitat, implica que siguin les CCAA les que estan a càrrec de la gestió de la pandèmia.

tracking