Diari Més

Un estudi relaciona l'obesitat amb el risc de complicacions en cas de covid

Tres de cada quatre pacients amb sobrepès van haver de ser intubats

Tot indica que el quadre mèdic que va atendre la cirurgia va confondre aquest pacient amb un altre.

Practica una cirurgia cerebral al pacient equivocatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi internacional publicat per 'Preprints with the Lancet' i en el qual ha participat l'hospital Parc Taulí de Sabadell relaciona l'obesitat amb el risc de sofrir complicacions greus en pacients de coronavirus.

En aquest treball han participat, des de Catalunya, els doctors del Parc Taulí Antoni Artigas, mèdic intensivista sènior, i Gemma Gomà, infermera de recerca, i han estudiat un total de 125 pacients hospitalitzats en l'Àrea de Crítics de l'hospital català, ingressats en estat greu a causa del coronavirus.

Els objectius d'aquest estudi multicèntric són determinar l'associació de l'obesitat o l'Índex de Massa Corporal (IMC) i el risc de patir una covid greu amb ventilació mecànica invasiva (intubació), així com explorar l'impacte de l'edat i el sexe en aquesta relació.

Els participants van ser pacients de coronavirus ingressats en vigilància intensiva en un total de 21 centres d'Europa, Israel i els Estats Units, entre els quals figuren els del centre hospitalari vallesà.

L'estudi es va fer entre el 19 de febrer i el 19 de maig i es van estudiar 1.461 pacients, dels quals el 73% eren homes, un 74% van requerir intubació amb ventilació mecànica, i la mortalitat als 28 dies va ser del 36%.

De tota la població que es va estudiar, el 37,5% tenien obesitat, és a dir, tenien un IMC superior a 30, i en aquest estudi s'ha trobat una relació molt significativa entre l'obesitat i la necessitat de ser intubats amb ventilació mecànica, especialment significativa entre dones obeses menors de 50 anys.

La recerca assenyala que la mortalitat va augmentar entre els malalts amb obesitat important i que aquest augment també es donava en pacients amb edat avançada.

La importància de l'estudi és que permet identificar als pacients que són de risc, per a fer prevenció i millorar l'organització assistencial, assenyala el doctor Artigas en un comunicat del Parc Taulí.

tracking