Diari Més

Els símptomes de la covid-19 en embarassades poden durar fins a dos mesos

L'estudi, realitzat per un equip estatunidenc i publicat a 'Obstetrics & Gynecology', va seguir a un grup de 594 dones

Una dona embarassada espera protegida amb una mascareta i guants a la sala d'espera d'una clínica obstètrica al Caire.

símptomes, covid-19, embarassades, mascareta, coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones embarassades amb covid-19 poden tenir símptomes de la malaltia durant dos mesos o més, segons un estudi, que indica que el temps mitjà perquè els símptomes desapareguessin va ser, en el grup estudiat, de 37 dies.

L'estudi, realitzat per un equip estatunidenc i publicat a Obstetrics & Gynecology, va seguir a un grup de 594 dones embarassades i diagnosticades de covid-19, però no hospitalitzades i va assenyalar que els símptomes «generalment s'alleugen després d'un mes, però poden persistir més temps per al 25%» d'elles.

El 60% de les dones no presentava cap símptoma després de quatre setmanes malaltia, però per al 25%, aquests persistien durant vuit o més setmanes i la durada mitjana va ser de 37 dies.

Els símptomes en les embarassades poden ser prolongats, de fins a «dos mesos o més» per a una quarta part de les dones que van participar en un estudi nacional als Estats Units.

Els símptomes primerencs més comuns en les dones embarassades van ser tos, mal de coll, dolors corporals i febre, assenyala la investigació de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) i la Universitat de Califòrnia de San Francisco (UCSF).

La meitat de les participants encara tenia símptomes després de tres setmanes i el 25% seguia amb ells vuit setmanes després del diagnòstic.

«Les persones embarassades amb covid-19 poden esperar tenir símptomes durant un temps més prolongat» i aquests «poden tenir un impacte significatiu en la salut i el benestar», va assenyalar l'autora principal Vanessa Jacoby, de la UCSF.

La investigació forma part de l'estudi estatunidenc PRIORITY, per a dones que estan embarassades o fins a 6 setmanes després de l'embaràs i tenen un cas confirmat o sospitós de coronavirus.

La major part de les investigacions anteriors se centraven en dones embarassades hospitalitzades per la malaltia, però aquesta va posar el seu focus en pacients ambulatoris, que representen «l'aclaparadora majoria dels adults amb el virus».

Les participants tenien una edat mitjana de 32 anys, gairebé un terç d'elles treballaven en serveis de salut i l'edat gestacional mitjana era d'unes 24 setmanes.

Els investigadors van trobar diversos símptomes comuns de covid-19, però també van veure que els símptomes relacionats amb el virus es complicaven per la superposició de símptomes d'un embaràs normal, com nàusees, fatiga i congestió.

Els primers símptomes primaris van ser tos (20%); mal de coll (16%); dolors corporals (12%) i febre (12%), mentre la pèrdua del gust o de l'olfacte va ser el primer símptoma en el 6%. Altres símptomes incloïen falta d'alè, degoteig nasal, esternuts, nàusees, mal de coll, vòmits, diarrea o marejos, agrega l'estudi.

«La majoria dels participants de la nostra població d'estudi van sofrir la malaltia de manera lleu i no van ser hospitalitzades», precisa Yalda Afshar, de la UCLA i una altra de les autores de l'estudi, encara que «va prendre una mitjana de 37 dies perquè els símptomes s'alleugessin».

«Malgrat els riscos potencials de covid-19 per a les persones embarassades i els seus nounats, hi ha grans llacunes en el nostre coneixement sobre el curs de la malaltia i el pronòstic general», va dir Afsahr, qui va considerar que aquests resultats poden ajudar les embarassades i als seus metges a entendre millor què esperar de la infecció».

tracking