Diari Més

Segona onada de covid: 5,6 milions d'espanyols confinats als seus municipis

La major part d'ells, més del 80%, viuen a la Comunitat de Madrid

Vista de l'accés a l'estació de metro de Carabanchel, a Madrid, aquest diumenge.

Madrid restringeix la mobilitat des d'avui a 37 zones per frenar el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de 5,6 milions d'espanyols no poden sortir dels seus municipis excepte per anar a treballar, a centres educatius i sanitaris, cuidar a gent gran, menors i persones dependents o per causes de força major a causa de la segona onada de la covid-19, la major part d'ells, més del 80%, viuen a la Comunitat de Madrid.

Segons dades del Ministeri de Sanitat a les quals ha tingut accés Efe, fins aquest dimarts, el confinament perimetral -una de les mesures acordades pel Govern i les comunitats autònomes per al control de la pandèmia- afectava 34 municipis de 8 comunitats autònomes, que sumen un total de 5.380.958 habitants.

A aquests, cal afegir uns 380.000 espanyols de localitats comOurenseo Linares (Jaén) que entre aquest dimecres i dijous veuran també limitada la seva mobilitat fora de les seves localitats.

Les restriccions a l'entrada i sortida de persones en els municipis de més de 100.000 habitants amb major impacte de coronavirus forma part de l'acord adoptat al Consell Interterritorial de Salut el passat 1 d'octubre, que avui dia manté obert un enfrontament entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid, que ha portat la mesura als tribunals.

La mesuraafecta elsmunicipis amb una incidència acumulada superior als 500 casos per 100.000 habitants en14dies, un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques superior al 10% i que formin part d'una comunitat en la qual l'ocupació de llits en UCI per pacients covid sigui superior al 35%.

L'acord deixa en mans de les comunitats la decisió respecte a les localitats de menys de 100.000 habitants amb una elevada incidència acumulada de nous casos.

Segons les dades del ministeri, la gran majoria dels espanyols que tenen limitada la sortida dels seus municipis es localitzen a la Comunitat de Madrid, on, a més de la capital, les restriccionsafectenTorrejón de Ardoz, Alcalá de Henares, Alcobendas, Getafe, Leganés, Alcorcón, Móstoles, Fuenlabrada i Parla, que sumen entre tots ells 4.786.948 habitants.

A Galícia,OurenseiBarbadásestaran confinades a partir de la matinada del dijous, una decisió adoptada per laXuntadesprés que a la primera registrés 88 nous contagis en 24 hores, la taxa més alta de la comunitat.

La restricció de la mobilitat en aquestes localitats galleguesafectaun total de 318.792 persones, la gran majoria (307.841) d'Ourense, unes dades que situen a la comunitat gallega com la segona amb més ciutadans afectats per les restriccions.

Després de Galícia, se situa Castella i Lleó, amb 297.295 ciutadans amb limitacions de mobilitat de Lleó, Palència, SanAndrésdeRabanedo, Mirandade Ebro(Burgos),Íscar, Medina delCampoiCarpio, totes a Valladolid; iSotoserrano(Salamanca).

A Castella-la Manxa, el confinament se circumscriu a sis municipis de dues províncies:Mondeja,Azuquecad'Henares, Sigüenza iAlovera, a Guadalajara; iAlcázarde San Juan i Manzanares, a Ciudad Real. Els veïns afectats ascendeixen a 103.049.

Des d'aquest dimecres roman també confinada la ciutat de Linares (Jaén), un dia abans que ho estigui Almodóvar delCampo(Còrdova) i després que la Junta d'Andalusia decidís aquest dimarts restringir l'entrada i sortida per evitar la propagació del virus.

Els 65.378 ciutadans d'aquests dos municipis se sumen als 5.456 deCasariche(Sevilla), que compleix vuit dies de restriccions de mobilitat i que, segons la Junta, està «reduint dràsticament» la seva taxa de contagis pel que podria tornar a la normalitat en una setmana.

El confinament perimetral decretat a les localitats de La Rioja deCalahorra,Arnedoi Rincón deSotoque afectava 42.820 veïns acaba a les 00.00 hores del 8 d'octubre en millorar les taxes de contagi, encara que es mantenen altres mesures restrictives.

A Navarra, el Departament de Salut, ha decidit aixecar les restriccions a la mobilitat aFalcesiFunesdavant la disminució de la incidència, si bé la manté en el cas de Peralta, que es continua trobant en nivells elevats, i a SanAdrián.

El govern aragonès va anunciar dimarts una ordre per al confinament perimetral d'Osca durant una setmana, davant l'augment dels casos positius de coronavirus, i una altra aLa AlmuniadeDoñaGodina (Saragossa), el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó va decidir noratificarla pròrroga d'aquesta mesura a la localitatturolensed'Andorra.

tracking