Diari Més

Xarxes Socials

Les campanyes de desinformació sobre la covid a Facebook s'utilitzen per captar l'atenció dels usuaris

Només el 4,8% dels vídeos retirats per YouTube entre gener i abril de 2020 van ser denunciats pels usuaris

Imatge d'inici de la pàgina de Facebook.

FacebookPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de campanyes de desinformació relacionades amb la covid-19 utilitzen la pandèmia només per capturar l'atenció dels usuaris, que a vegades acaben seguint pàgines amb una altra mena de continguts, segons el responsable global d'interrupció d'amenaces de Facebook, David Agranovich.

«Controlem el terreny on es desenvolupa aquesta batalla±», va dir en una conferència digital organitzada per la plataforma EU Disinfo l'expert de la xarxa social fundada per Mark Zuckerberg, com a exemple d'una dels grans avantatges de les plataformes en la lluita contra les notícies falses.

El director executiu d'EU Disinfo Lab, el francès Alexandre Alaphilippe, va advertir del perill de plataformes de micromecenatge (crowfunding) com Patreon o GoFundMe en relació amb la «infodemia» del coronavirus, a les quals es presta menys atenció que a gegants com Instagram, Reddit, Twitter o Facebook.

Si bé aquestes plataformes han estat «crucials» per a finançar iniciatives contra informació fraudulenta, també s'utilitzen per a «monetitzar la desinformació», va denunciar Alaphilippe, qui va indicar que moltes d'aquestes webs no disposen d'una política per a impedir la difusió d'informació falsa.

Per part seva, la investigadora de la Universitat Lliure de Brussel·les Trisha Meyer, va destacar la «urgència» d'aconseguir que les polítiques de moderació de les companyies es basin en la «transparència» i la «rendició de comptes».

Només el 4,8% dels vídeos retirats per YouTube entre gener i abril de 2020 van ser denunciats pels usuaris i la resta per la pròpia web de vídeos, va indicar Mayer, qui va indicar que la Unió Europea és un marc prou ampli per a dotar-se d'una legislació sobre aquest tema, davant la gran dificultat d'aplicar protocols a nivell internacional.

«Crec que som prou grans. Mai hi haurà un acord global», va dir Meyers, qui va advocar per un enfocament amb múltiples actors, incloses organitzacions independents, per a definir aquestes polítiques i no deixar aquest àmbit en mans només de governs i empreses.

Aquesta xarxa social, igual que altres grans plataformes com Google, Twitter o TikTok, estan subscrites al codi voluntari impulsat per la Comissió Europea per a frenar la divulgació organitzada de continguts falsos.

tracking