Diari Més

Medi Ambient

L'ONU convida al món a «reconstruir» la seva relació amb la naturalesa

L'actual «desequilibri» amb la naturalesa és l'aparició de malalties mortíferes com la sida, l'Ebola i ara la covid-19

Detall de la façana de la seu europea de l'ONU, a Ginebra.

ONU GinebraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ONU ha demanat aquest dimecres «reconstruir» la seva relació amb la naturalesa, per a posar fi a la «guerra» que ara mateix la humanitat està lliurant amb el medi ambient.

El secretari general de l'organització,AntónioGuterres, ha obert amb aquest missatgeuna cimerasobre biodiversitat a l'Assemblea General de Nacions Unides, en la qual al llarg del dia intervindran diverses desenes de caps d'Estat i de Govern a través de vídeo.

«Més del 60 per cent dels esculls de coral del món estan en perill per la sobrepesca, pràctiques destructives i el canvi climàtic. Les poblacions de faunaestan caient pel sobre consum, el creixement de població i l'agricultura intensiva. I el ritme d'extinció d'espècies s'està accelerant, amb prop d'un milió actualmentamenaçadeso en perill», ha avisatGuterres.

El cap de l'ONU ha subratllat que, a llarg termini, la humanitat també està sota amenaça, atès que és part d'una «fràgil xarxa» natural que requereix ser protegida per les futures generacions.

«La biodiversitat i els ecosistemes són essencials per al progrés i la prosperitat humana», ha insistit en una intervenció en persona des de l'hemicicle de l'Assemblea General.

Entre altres coses,Guterresha recordat que una de les conseqüències de l'actual «desequilibri» amb la naturalesa és l'aparició de malalties mortíferes com la sida, l'Ebolai ara la covid-19.

«El 60% de totes les malalties conegudes i el 75 per cent de les noves malalties infeccioses són zoonòtiques, passant d'animals a humans i demostrant l'íntima interconnexió entre la salut del nostre planeta i la nostra», va subratllar.

Guterresha reclamat a tots els Governs mesures més ambicioses per a protegir el medi ambient, la qual cosa requerirà canviar «la nostra relació» amb la naturalesa i models econòmics més sostenibles.

«L'actual sistema està inclinat cap a la destrucció, no la preservació», ha lamentat.

En aquest sentit, ha considerat prioritari que la naturalesa estigui en el centre dels plans de recuperació després de la crisi del coronavirus, que s'inverteixi més en el medi ambient i que s'estableixin ambicioses metes internacionals per a la protecció de la biodiversitat.

El món, segons l'ONU, ha incomplert els objectius en aquest àmbit que es van fixar fa deu anys i discuteix ara unes noves prioritats de cara a la dècada vinent.

La cimera d'aquest dimecres busca donar un impuls a les negociacions de cara a la Conferència de les Parts de la Convenció sobre Diversitat Biològica o COP15 que se celebrarà l'any vinent a la Xina i on molts aspiren a aconseguir un gran pacte a l'estil de l'Acord de París sobre clima.

El president xinès, Xi Jinping, ha intervingut també en l'obertura de la reunió d'avui per advertir que la crisi de pèrdua de biodiversitat és una clara amenaça per a la humanitat i requereix «esforços sense demora».

En contra del que esperaven alguns analistes,Xino ha anunciat cap nou compromís per part del seu país, quelcom que sí que va fer en matèria de clima durant el seu discurs de la setmana passada en l'Assemblea General de l'ONU.

tracking