Diari Més

Laboral

Set claus de la nova pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener

La prestació del treballador en ERTO es manté en el 70%

Cua en una oficina d'atur.

ERTE, ERTO, treballadors, aturEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts amb acord social la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener, que manté les condicions de força major per algunes activitats especialment perjudicades, permetent a la resta acollir-se a les de rebrot en cas de restriccions administratives.

Aquestes són les set claus de la pròrroga dels ERTO:

1. ERTO de força major sectorial

En aquesta mena d'ERTO, vigent des de l'estat d'alarma, podran mantenir-se les empreses de sectors especialment perjudicats, amb una taxa de recuperació de l'activitat inferior al 65% i una taxa d'afiliats coberts per ERTO superior al 15%, així com aquelles empreses de la seva cadena de valor o la facturació del qual depengui de les primeres.

Aquestes empreses tindran durant quatre mesos una exoneració del 85% en les cotitzacions socials dels seus treballadors si té menys de 50 empleats i del 75%, si en tenen més, reduccions que s'aplicaran tant per als treballadors suspesos com per als que es reincorporin a l'activitat.

El llistat consensuat inclou sobretot activitats relacionades amb el transport, el turisme i l'oci, però també unes altres tan variades com la fabricació d'explosius o d'instruments musicals, la producció de metalls preciosos, l'edició de diaris o la neteja de peces tèxtils.

2. ERTO d'impediment

L'ERTO de rebrot que es va incloure en la pròrroga de juny es reconverteix en ERTO d'impediment, al qual podran acollir-se totes empreses que vegin «impedida» la seva activitat per les restriccions adoptades per les autoritats i que tindran una exoneració del 100% durant el període que duri el tancament (i fins al 31 de gener) sempre que tingui menys de 50 treballadors, i del 90% si en té més.

3. ERTO de limitació

De l'anterior ERTO de rebrot també sorgeix l'ERTO de limitació, per a les empreses que vegin limitada només parcialment la seva activitat per mesures administratives, amb exoneracions decreixents en funció el temps que duri l'expedient.

Així, l'esquema de bonificacions aplica un 100% a l'octubre per a passar al 90% al novembre, al 85% al desembre i al 80% al gener per a les empreses de menys de 50 treballadors, en tant que per a les de més de 50 empleats cal restar deu punts als percentatges anteriors.

4. La prestació del treballador en ERTO es manté en el 70%

Aquest va ser un dels principals punts de consens entre Govern i agents socials, ja que la normativa actual establia que passats sis mesos del cobrament de la prestació, període que compleix ara per als que van entrar en un ERTO al març, la seva quantia es reduïa del 70% al 50% de la base reguladora. Amb el decret aprovat es mantindrà l'import de les prestacions.

5. Comptador a zero

Aquí hi ha hagut més debat, però finalment s'ha establert que el cobrament de la prestació per desocupació associada a aquests ERTO no restarà drets futurs per a cobrar l'atur, la qual cosa suposa posar el «comptador a zero», per aquelles persones que estiguin afectades per un acomiadament objectiu, individual o col·lectiu, o un altre basat en qualsevol causa, que sigui declarat improcedent, durant l'any 2021, o si s'extingeix el seu contracte temporal dins d'enguany.

6. Limitacions

Entre les limitacions que tenen les empreses que s'acullin a aquest mecanisme de protecció està el manteniment empro, la qual cosa implica que aquelles que facin un nou ERTO exonerat no podran acomiadar a treballadors durant els següents sis mesos.

En aquestes empreses tampoc es podran realitzar hores extra ni es podrà externalitzar l'activitat, subcontractar o dur a terme noves contractacions, al mateix temps que es mantenen els límits fixats sobre el repartiment de dividends i la prohibició de radicar-se en paradisos fiscals.

7. Formació

Per primera vegada, les persones afectades per un ERTO tindran atenció preferent per a rebre cursos de formació i es posaran en marxa accions específiques per a aquest col·lectiu.

tracking