Diari Més

Dotze maneres de cantar el 'Bona Nit'

‘Cantar abans d’anar a dormir’ és un recull de cançons de bressol de tot el món cantades per mares d’aquí

Taller sobre cançons de bressol a la llar d'infants El Ninot de Tarragona.

Dotxe maneres de cantal el 'Bona Nit'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què tenen en comú El noi de la mare, Duérmete mi niño i Pajarito que cantas? Totes tres són cançons de bressol que es canten en aquell moment tan íntim de fer adormir el nadó. I, a més, compateixen pàgines al llibre Cantar abans d’anar a dormir. Cançons de bressol de tot el món que es canten a Tarragona, un recull de dotze cançons de bressol o de cuna, arrorrós i nanas recollides a la ciutat de Tarragona. Coordinant el projecte hi ha l’associació Crear Comú i Alexander Hernández, comunicador social, narrador de contes i professor de periodisme a la URV. «Amb Crear Comú vam dissenyar un projecte per realitzar uns tallers a les llars d’infants i escoles per parlar de les cançons de bressol, de què es canta a cada casa i de la importància del moment de fer adormir el nen, quan s’estableix una relació en què la mare acarona el fill i l’arrulla. I com que a Tarragona hi ha famílies vingudes d’arreu del món, van anar sortint cançons de tot arreu», explica. El projecte va interessar a l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona i el va vehicular a través del Pla Educatiu d’Entorn, un programa que busca potenciar la xarxa educativa amb la comunitat.

El pas següent va ser recopilar tot aquell material i donar-li forma amb un llibre que recollís el patrimoni oral que havia aflorat durant les sessions. Així és com Cantar abans d’anar a dormir és una recopilació de dotze cançons de bressol del Marroc, Catalunya, Espanya, Brasil, França, Veneçuela, Colòmbia, la Xina, Canàries i de la cultura amaziga, duta a terme pel mateix Alexander Hernández i Mónica Marchesi. Entre les tonades recollides hi ha balades com el conegut Duérmete negrito o cançons populars com la francesa Au clair de la lune.

Cada cançó es presenta amb la seva lletra original i una traducció, així com un petit comentari de la persona que la sol cantar o dels coordinadors del projecte. El llibre es complementa amb una imatge gràfica acurada que pivota al voltant de les il·lustracions de Lucía Borjas, qui va optar per treballar amb gravats en blanc i negre que són, a la vegada, una aproximació gràfica a cadascuna de les cultures.

Al final del llibre s’hi inclou un CD on es poden escoltar les dotze cançons, que han estat enregistrades amb l’acompanyament de la Coral de l’Escola Saavedra de Tarragona, treball que s’ha dut a terme de la mà de Maria Aranda Pons, que a més de fer la direcció musical ha fet els arranjaments de les balades.

El pròleg el signa Eduard Boada i Aragonès, qui assegura que aquest treball «constata una recerca d’oralitat que ja mai podrà ser enduta pels vents de la història i de l’oblit».

Cantar abans d’anar a dormir. Cançons de bressol de tot el món que es canten a Tarragona no està a la venda, sinó que es distribuirà de manera gratuïta a les llars d’infants, escoles i biblioteques de la ciutat.

El llibre, que inclou un CD amb les cançons.

Dotxe maneres de cantal el 'Bona Nit'Cedida

tracking