Diari Més

Investigació

Associen a una major mortalitat per la covid a la falta de ferro, zinc i vitamines D, C i B12

Els països europeus amb menor consum d'aquests micronutrients, com Espanya, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit i França, són els que van tenir major mortalitat

Personal sanitari agafant mostres er una prova PCR a una jove.

coronavirus, PCR, proves, personal sanitariEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han publicat un estudi segons el qual la ingesta insuficient de ferro i zinc i de les vitamines D, C i B12 podria incidir en una major mortalitat per covid-19.

L'equip deNutrigenòmicai Obesitat de la UIB, dirigit pel professor Andreu Palou, exposa a la revista internacional 'Nutrients' que els països europeus amb menor consum d'aquests micronutrients, com Espanya, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit i França, són els que van tenir major mortalitat durant la primera ona de la pandèmia.

L'anàlisi de l'equip balear, integrat en el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (Ciberobn), s'ha centrat en la correlació entre els efectes de la covid-19 en les poblacions europees i els graus de consum dels principals nutrients essencials per al correcte funcionament del sistema immune: les vitamines D, A, C, B6, B9 i B12 i elsminerals ferro, zinc, coure i seleni.

«La importància de la nutrició en el funcionament saludable de la nostra resposta immune és àmpliament reconeguda per la comunitat científica, però, més específicament, els autors (Sebastià Galmés, Francisca Serra i Andreu Palou) han pretès identificar quins nutrients concrets poden ser més importants davant l'amenaça específica de la covid-19», explica l'equip de la universitat de Balears en un comunicat.

Es va analitzar el nivell d'ingesta dels deu nutrients assenyalats amb els indicadors epidemiològics de la infecció per SARS-CoV-2 en deu països europeus i els resultats suggereixen que «la ingesta subòptima de les vitamines D, C i B12, i elsminerals ferroi zinc s'associa a una major incidència o mortalitat».

L'estudi comparatiu posa en relleu també la importància per a la resposta a la covid-19 de factors genètics associats a l'assimilació i gestió dels deumicronutrientsclaus per al sistema immunològic.

«Les conclusions de l'estudi es refereixen al conjunt de les poblacions en cadascun dels països estudiats i al conjunt europeu, i poden servir d'orientació, però no poden extrapolar-se directament a cada persona individual», adverteixen els investigadors.

tracking