Diari Més

Salut

El canvi que fa 'curable' un càncer de pulmó majoritàriament letal

Investigadors espanyols han descobert com augmentar significativament la supervivència en pacients que han d'operar-se

Els falsos metges volien fer una suposada visita de control.

Detecten el primer cas de falsos metges que intenten entrar en una casa amb l'excusa del coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors espanyols ha descobert que l'administració de quimio-immunoteràpia abans d'operar un càncer de pulmó augmenta d'una forma significativa la taxa de supervivència dels pacients; un canvi que torna 'curables' tumors que en la seva majoria són 'letals' en l'actualitat.

La revista The Lancet Oncology ha publicat els resultats de l'estudi 'NADIM' que han realitzat investigadors del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), uns resultats que obren la porta a un canvi en l'abordatge terapèutic dels tumors de pulmó quan es troba en estadis intermedis.

La recerca, que segons els seus autors és pionera a nivell mundial, llança resultats en supervivència que dupliquen els obtinguts fins ara amb el tractament tradicional per a tractar aquest tipus de tumors (quimioteràpia després de la cirurgia).

L'estudi s'ha centrat en els pacients amb càncer de pulmó en estadis intermedis -aquells que poden ser operats, però en els quals el tumor ja s'ha disseminat a ganglis circumdants-.

«Estem parlant de tornar curables tumors potencial i majoritàriament letals», ha afirmat el doctor Mariano Provencio, president del Grup i investigador principal, en una nota de premsa difosa avui.

L'estudi ha llançat dades molt esperançadores per a aquesta mena de pacients: el 89,9 per cent dels pacients inclosos en l'estudi va sobreviure als dos anys i un 77 per cent no va tenir progressió de la malaltia en aquest període.

A més, un 63,4 per cent dels pacients inclosos va tenir una resposta patològica completa del tumor quan es va realitzar la cirurgia (absència del tumor).

«Aquestes taxes suposen gairebé el doble de supervivència del registrat fins ara amb l'abordatge tradicional. Això és important perquè només un 30 per cent dels pacients sobrevivia als tres anys», ha precisat el president del GECP.

L'estudi 'NADIM' també ha avaluat la seguretat d'aquest esquema de tractament i els investigadors han conclòs que és segur.

«Els efectes secundaris del tractament només es van donar en el 30 per cent dels pacients i no van interferir en la cirurgia posterior», ha explicat Provencio.

Els investigadors consideren a més que aquesta estratègia proporciona protecció al pacient ja que la presència de la massa tumoral completa a l'inici de la immunoteràpia permet la inducció d'una resposta antitumoral adaptativa més forta i el desenvolupament primerenc de la memòria immune que pot proporcionar protecció a llarg termini al pacient.

El CECP ha recordat que el càncer de pulmó, malgrat diagnosticar-se en estadis localment avançats, és una malaltia «terminal», amb poques perspectives de supervivència a llarg termini.

Mariano Provencio ha subratllat que «les recerques fins ara s'havien focalitzat en fases avançades del tumor, per la qual cosa en els últims 20 anys no hi havia hagut cap avanç».

«L'estudi 'NADIM' és la primera recerca a nivell mundial que ha analitzat els beneficis (viabilitat, seguretat, eficàcia i supervivència) d'administrar quimio-innumoteràpia abans de cirurgia a pacients amb càncer de pulmó en estadis inicials o localment avançats», ha destacat Provencio.

I ha recordat que fins ara no s'havia testat l'eficàcia d'aquest tractament i els pronòstics de supervivència i curació en aquest grup de pacients (el 20% de tots els casos) «eren molt pobres», conclou Provencio.

tracking