Diari Més

Educació

Dos universitaris admeten 21 anys de presó per piratejar les seves notes

Estudien a la Universitat Politècnica de València

La Universitat Politècnica de València.

Dos universitaris admeten 21 anys de presó per piratejar les seves notesWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos estudiants del doble grau d'Administració d'Empreses i Enginyeria en Tecnologies i Serveis de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València han acceptat sengles penes de 21 mesos i un dia de presó per piratejar el sistema informàtic de la universitat per a apujar-se les notes.

Tots dos van reconèixer aquest dijous els fets pels quals havien estat acusats –un delicte continuat de falsedat en concurs amb un altre continuat també de revelació de secrets– i van mostrar la seva conformitat amb la condemna proposada, que ha estat rebaixada per la fiscal abans de l'inici de la vista de 3 anys a 21 mesos i un dia.

Aquesta rebaixa, juntament amb el fet que cap de les parts ha anunciat recurs, ha permès a la jutgessa acordar la fermesa de la condemna i posteriorment suspendre-la, de manera que cap dels acusats entrarà a la presó, atès que no tenen antecedents; tot això, amb la condició que no delinqueixin en els pròxims dos anys.

Les multes que se'ls reclamen, que inicialment eren de 3.600 i 3.000 euros, també han estat rebaixades a 1.620 euros, quantitat que els acusats s'han compromès a pagar de forma fraccionada.

Els estudiants, segons l'acusació que ha exercit el Ministeri Públic i l'UPV a través de l'Advocacia de l'Estat, van accedir de manera il·lícita a la xarxa informàtica de la universitat en diverses ocasions entre el 2 d'abril de 2017 i el 31 de gener de 2018 després d'apoderar-se dels noms d'usuari i de les claus mitjançant un sistema enregistrador de teclat –que memoritza les pulsacions que es realitzen en un teclat– instal·lat en els ordinadors que utilitzaven els professors dins de les aules.

Els accessos al sistema es van realitzar des de les mateixes connexions sense fils de la universitat a través dels ordinadors portàtils dels alumnes, que van usar la xarxa TOR (El Ruter Cebolla, per les seves sigles en anglès) que oculta les adreces IP dels usuaris i suposadament manté el secret dels continguts que es mouen a través d'ella.

El primer dels acusats, al qual es reclamava una multa major, va millorar les seves notes de sis assignatures en deu accessos, mentre que el segon va utilitzar aquests accessos il·legals en dues ocasions per a millorar les seves notes de dues assignatures.

Després de conèixer els fets, la direcció de l'UPV va obrir un expedient administratiu als processaments per falta «molt greu», que va concloure amb una proposta de sanció, i que va ser remesa al jutjat instructor.

En la tramitació d'aquest expedient l'UPV va aplicar com a mesura cautelar la suspensió de la condició d'alumne a tots dos processaments, si bé aquesta mesura cautelar es va aixecar quan es va iniciar la instrucció de la causa penal i el jutge va rebutjar la petició dels serveis jurídics de la universitat perquè s'ordenés de nou aquesta suspensió.

Després d'aquesta sentència per conformitat, en la qual es deixa sense efecte la sanció penal, l'expedient administratiu obert per la universitat seguirà el seu curs i probablement, segons han explicat fonts jurídiques personades en aquesta causa, tots dos alumnes siguin expulsats definitivament i els seus expedients, anul·lats.

tracking