Diari Més

Política

Congrés i Senat aproven aquest dimarts limitar els regals a diputats i senadors

Els parlamentaris hauran d'informar dels obsequis rebuts els cinc anys anteriors a accedir a l'escó

L'hemis

El Congrés aprova prorrogar de l'estat d'alarma 15 dies mésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Meses del Congrés i el Senat tenen previst aprovar demà un nou codi ètic per a diputats i senadors que els obligarà a informar dels regals i activitats econòmiques percebuts cinc anys abans d'accedir a l'escó i que limitarà a 150 euros el valor màxim dels obsequis permesos.

El codi de conducta serà aplicable a tots els parlamentaris de les Corts Generals, per la qual cosa després de la seva aprovació per les Meses de totes dues Cambres que demà es reuneixen separadament haurà de ser ratificat en una reunió posterior de Taules conjuntes.

Encara que hi ha la possibilitat que les Taules puguin introduir alguna modificació a l'esborrany lliurat als grups, fonts parlamentàries del Congrés i el Senat coincideixen que el més probable és que tiri endavant, almenys en les seves línies mestres.

La regulació és nova per a la Cambra Alta, però no així per al Congrés, que en 2019 ja va aprovar, quan Ana Pastor era la seva presidenta, un codi propi que ha servit de patró per al qual es vol aprovar ara i que suposarà la seva derogació.

Entre les novetats que incorpora l'esborrany facilitat als grups figura el termini de cinc anys en el període sobre el qual diputats i senadors han d'informar d'aquelles activitats «que puguin condicionar la seva activitat política o li hagin proporcionat ingressos econòmics».

També hauran de donar compte de totes les «donacions, obsequis i beneficis no remunerats de qualsevol naturalesa» obtinguts en aquest temps, i s'especifiquen els «viatges i invitacions a activitats d'oci, esportives i culturals» que pel seu valor econòmic puguin ser «rellevants» per a conflictes i interessos.

A més hauran d'abstenir-se d'«acceptar, en benefici propi del seu entorn familiar» aquells «obsequis o regals de valor, favors, serveis, invitacions o viatges que els siguin oferts per raó del seu càrrec o que puguin ser raonablement percebuts com un intent d'influir en la seva conducta com a parlamentaris».

A aquest efecte s'entendran aquells regals o beneficis el valor estimat dels quals superi els 150 euros.

El nou codi deontològic estableix la creació de sengles registres d'interessos econòmics de diputats i senadors, d'accés públic, i preveu la publicació en les web de totes dues Cambres de les seves dades acadèmiques i professionals, on es podran consultar «tots els títols, dades i arxius» consignats.

Això sí, la responsabilitat de la «veracitat, exactitud i actualitat» de la informació econòmica, acadèmica i professional publicada serà responsabilitat de cada parlamentari, sense que existeixi mecanisme previ de verificació.

La prohibició de rebre «gratificació de cap classe, dinerària o en espècie» s'aplicarà els viatges i missions d'observació electoral en els quals participin diputats i senadors.

Totes aquestes actuacions s'escometen a l'empara dels principis de conducta als quals estaran obligats: «Integritat, transparència, diligència, honradesa, responsabilitat i respecte».

I també es determina que els membres de les Corts «exerciran els seus drets i compliran els deures inherents al seu càrrec atenent exclusivament la consecució d'interès general i s'abstindran de buscar o obtenir cap benefici econòmic, directe o indirecte, ni recompensa de cap mena per això».

Hi haurà, en suma, conflicte d'interès quan algun d'ells «tingui un interès personal, tant directe i propi, com a indirecte o a través d'una altra persona singularitzada, que pugui influir de manera inadequada en compliment dels seus deures».

S'obre la porta al fet que el Congrés i el Senat obrin les seves respectives Oficines de Conflictes d'Interessos per a resoldre aquells dubtes d'interpretació sobre les normes del codi, i que emetran informes anuals sobre el seu compliment.

En cas de possible vulneració hi haurà un procediment per a determinar si s'ha comès infracció, alguna cosa que determinaran la Comissió de l'Estatut del Diputat del Congrés i la Comissió d'Incompatibilitats del Senat.

tracking