Diari Més

Política

Mas diu que JxCat, PDeCAT i ERC pactin un pla d'acció conjunt és més important que presentar-se junts

L'expresident de la Generalitat veu en l'ERC actual moviments que recorden a CiU i reivindica la trajectòria de CDC

L'expresident de la GEneralitat, Artur Mas, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

Mas no tornarà a la primera línia política i rebutja integrar-se a JxCat per veure-hi «risc de separació»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident de la Generalitat Artur Mas veu molt important que el PDeCAT, JxCat i ERC «pactin un pla d'acció conjunt» i «renunciant tots a alguna cosa» per tirar endavant el projecte sobiranista, vagin o no junts a les properes eleccions catalanes. «Si no hi ha full de ruta comú, qui ens prendrà seriosament?», s'ha preguntat. Per això, reclama a JxCat que concreti públicament «amb tots els ets i uts» què vol dir la «confrontació intel·ligent. De fet, creu que la unitat interna del sobiranisme és una de les tres condicions necessàries per arribar a un referèndum. Les altres dues, segons ell, és tenir suports a l'exterior i tenir una majoria «inapel·lable» que superi el 50% actual.

En una entrevista al diari 'Ara', Mas diu no espera cap resultat suficient de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català, perquè «a Madrid no estan preparats ni tenen la voluntat d'abordar seriosament el problema de fons que planteja el sobiranisme: el referèndum». Segons ell, d'aquest diàleg no en sortirà un possible referèndum, però no descarta que sorgeixin altres propostes. Per això, vaticina que tot i que ara mateix ERC li recorda algunes actituds que tenia CiU fa anys, les seves bases «són les que són», i si no s'acorda el referèndum «poden tornar a aparèixer per fer un gir cap a l'altre costat».

Sobre aquesta falta d'unitat del sobiranisme, Mas ha lamentat la ruptura de JxCat i el PDeCAT perquè a l'antiga CiU «sempre s'havien pogut entendre diferents persones i sensibilitats», almenys fins que UDC va sortir de la federació per diferències «estructurals de fons» sobre la independència. En canvi, ara no sap veure raons estructurals que distanciïn les dues formacions i encara entén menys la batalla judicial per les sigles.

De fet, Mas creu que el projecte de CDC segueix sent vàlid, ja que va ser guanyador a Catalunya durant molts anys. Admet que el PDeCAT tè «rèmores judicials», procedents de CDC, però «com molts altres partits». De fet, reivindica la fórmula per intentar tallar amb aquests antecedents, que va ser sacrificar «l'instrument i algunes persones» per salvar el projecte. L'exlíder de la formació diu que, fins on ell sap, les adjudicacions públiques es feien correctament, i que les donacions d'empreses a CDC les feien perquè el món econòmic veia en el partit un projecte que «interessava a l'economia productiva del país».

Segons ell, hi ha tres possibles fórmules d'encaix de PDeCAT i JxCat: la integració total en un sol projecte, la coalició electoral o que el PDeCAT no es presenti però alguns dels seus membres vagin a la llista de JxCat. Per aconseguir algun d'aquests possibles acords, Mas no hi vol posar terminis i diu que ell no ha de decidir-ho.

Respecte les actuals diferències entre les dues formacions, l'exlíder de CDC i del PDeCAT assegura que ell hagués votat en contra de la limitació dels preus dels lloguers de pisos, ja que considera que els poders públics no poden traslladar el problema de l'habitatge a «la gent estalviadora». En aquest sentit, avisa que si finalment JxCat i PDeCAT se separen, cadascú podrà votar el que vulgui al Congrés de Diputats. Tot i això, diu que ell i Carles Puigdemont defensen la compatibilitat entre fer avançar el projecte sobiranista i gestionar la governació del país.

En aquest sentit, creu que si el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer els canvis al Govern per afrontar millor la covid, hauria d'haver afectat les conselleries més directament implicades en la pandèmia, i no haver fet fora l'única representant del PDeCAT a l'executiu, Àngels Chacón, que té el seu suport com a futura líder de la formació demòcrata.

tracking