Diari Més

Política

Imputen a un regidor de Vox per una estafa en internet mitjançant el hackeig de correus electrònics

L'edil, que pertany a l'Ajuntament de Ciempozuelos, figura com a receptor d'una dels comptes a les quals transferien els diners obtinguts amb el frau.

L'edil, que pertany a l'Ajuntament de Ciempozuelos, figura com a receptor d'una dels comptes a les quals transferien els diners obtinguts amb el frau.

Imputen a un regidor de Vox per una estafa en internet mitjançant el hackeig de correus electrònics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rafael PalaciosCuéllar, regidor de Vox a l'Ajuntament deCiempozuelos, a Madrid, ha estat imputat per un delicte d'estafa en internet consistent enhackearcorreus electrònics per a accedir a les dades bancàries de les víctimes. L'edil figura com a receptor d'una dels comptes a les quals es transferia els diners obtinguts amb el frau.

Tal com ha avançat El Confidencial Digital, el jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional és l'encarregat de dur a terme la recerca d'aquesta trama, que té connexions a Nigèria. Amb més de 40 persones, l'organització criminal va començar en 2013 amb la finalitat d'estafar a les víctimes per a posteriorment realitzar transferències de diners a comptes «pont», treure els diners d'elles i enviar-les al país africà.

Segons ha indicat la Fiscalia, Palacios figura com com autoritzat d'una d'aquests comptes «pont», de la qual és titular l'empresaAldimasconSL. L'acusació popular demana per al regidor de Vox vuit anys de presó per un delicte de de blanqueig de capitals i un altre de cooperador necessari de delicte d'estafa.

En declaracions a Ziga-zaga Digital, Palacios ha negat les acusacions. «Tenia poders però limitats, jo ni vaig signar res ni vaig fer cap mena d'abonament o transferència”, ha indicat. L'edil de Vox també ha assegurat que van ser dos clients de la seva gestoria els qui li van demanar que es fes càrrec de l'administració temporal, però que no tenia coneixement que tingués una fi il·lícita.

L'estafa consistia en l'enviament massiu de correus electrònics que simulaven haver compartit un document amb la víctima a través de sistemes com GoogleDriveoDropbox. Si l'usuari accedia a aquest document, elscibercriminalesaconseguienhackearleel compte i la utilitzaven per a enviar el mateix correu a tots els seus contactes. D'aquesta manera, aconseguien més víctimes potencials, que no sospitaven d'un document enviat per un conegut.

Una vegada tenien accés al correu, els estafadors enviaven instruccions a l'entitat bancària de la víctima sol·licitant transferències. En alguns casos els imports aconseguien els 100.000 euros.

L'escrit de la Fiscalia indica que l'organització treballava amb un model piramidal, dirigida per una persona a Nigèria la identitat de la qual es desconeix. En el segon nivell es troben altres dues persones sense identificar, que disposen dels comptes «pont» i s'encarreguen de les necessitat de l'organització. Per sota es troba un grup d'individus que presten el seu suport als dos anteriors. En l'últim nivell estan les persones com el mateix Palacios, els titulars d'aquests comptes «pont».

Aquests titulars coneixen la recepció d'uns diners en el seu compte. La Fiscalia sosté que en molts casos les quantitats que es movien a tercers no es corresponen amb el total rebut, la qual cosa apunta a l'existència d'un romanent que es reparteixen en comissió amb el titular del compte.

Vox ha explicat que això pertany a l'àmbit de la «esfera privada» de Palacios, i que en cap cas s'ha fet en representació del partit polític. La formació d'ultradreta ha afirmat que el seu Comitè de Garanties estarà pendent del que resolgui la justícia per a «en cas necessari prendre mesures».

tracking