Diari Més

Societat

Suspesos a Alemanya 29 policies per participar en xats ultradretans

Un dels grups usava una imatge d'un refugiat en una cambra de gas

Imatge d'arxiu de furgons de la policia alemaya.

Suspesos a Alemanya 29 policies per participar en xats ultradretansEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 29 policies alemanys han quedat suspesos de servei mentre s'investiga la seva participació en cinc grups de xat ultradretans, un dels quals contenia imatges d'Adolf Hitler i d'un refugiat fictici camí a una cambra de gas.

El ministre de l'Interior del 'Land' de Renània del Nord-Westfàlia (oest), Herbert Reul, va informar de les investigacions dirigides contra agents d'aquest estat federat. La majoria dels investigats -25 policies- són del departament de la ciutat de Essen.

Tots han quedat temporalment suspesos de servei; 14 d'ells han estat apartats de manera definitiva del cos policial. Contra tots els sospitosos s'ha obert procediment disciplinari, va informar Reul, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la canceller Angela Merkel.

El responsable d'Interior del 'Land' va qualificar l'ocorregut d'«una vergonya per a la policia» i va deixar clar que, especialment en el que concerti als agents de Essen, el cas no pot abordar-se com una «qüestió aïllada», sinó que ha d'investigar-se l'existència d'una «eventual xarxa» en aquest departament.

Reul va afegir, així mateix, que entre els continguts dels xats es van trobar 126 fotos de contingut clarament ultradretà, com les esmentades amb imatges d'Hitler i el refugiat. Un dels grups va ser creat en 2013 i l'altre en 2015, any àlgid en la crisi migratòria derivada del conflicte sirià, en què Alemanya va rebre al voltant d'un milió de refugiats.

La trama es va confirmar en uns registres realitzats aquest matí, on van ser diversos telèfons mòbils dels agents sospitosos, tots ells vinculats amb el d'un agent de 32 anys a què es portava observant des de fa cert temps.

El cas de Renània del Nord-Westfàlia segueix a una altra trama per presumptes vincles entre la policia i la ultradreta revelada en el veí estat de Hesse. El seu cap de la policia, Udo Münch, va presentar la dimissió, en descobrir-se que s'havien difós des d'ordinadors de la policia amenaces contra polítics d'esquerres i persones de la vida pública d'origen estranger o reconeguts pel seu compromís amb els refugiats.

tracking