Diari Més

Un test ràpid de covid donarà el resultat en segons amb saliva i evitarà falsos positius

Detecta la infecció des dels primers i asimptomàtics dies, mentre està en curs i una vegada superada  

Pla obert d'una persona esperant per fer-se una PCR en el marc del cribratge massiu.

cribatge massiu, PCR, coronavirus, covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas del Centre de'Investigacions Científiques (CIB-CSIC) està treballant en el desenvolupament d'un test ràpid de covid que doni el resultat en segons; sigui «autònom» perquè no es necessiten coneixements previs per a realitzar-lo; i «portàtil».

«L'ideal seria que es pogués implementar en centres de salut, hospitals i llocs de grans aforaments com aeroports, universitats o espectacles», perquè «en segons» es podria decidir si una persona està contagiada o no i, per tant, permetre-li o no l'accés, explica la investigadora Luisa María Botella que està al càrrec de la investigació. Es calcula que aquests tests tinguin una fiabilitat del 99% ysiguinels més sensibles disponibles al mercat (les serologies actuals ronden entorn del 65%). Aquesta precisió s'aconseguirà amb una mostra de saliva, que serà dipositada sobre un biosensor portàtil de grafè i oferirà un resultat qualitatiu.

La científica Luisa Botella assegura que el prototipd'aquesttest está previstper a «finals de setembre o principis d'octubre» i, una vegada patentat per la Universitatde Granada, la seva comercialització s'espera per «gener de 2021» encara que «tant de bo pugui ser abans».

Funcionament

Amb una mostra de saliva una persona podrà saber en pocs segons si està contagiada del nou coronavirus. Si el resultat és negatiu, s'analitzaria una segona mostra, aquesta vegada de sang, per a corroborar el primer resultat.

«Al ser un test amb una alta sensibilitat, aquest podrà «detectar el virus tant si està en el primer i segon dia d'infecció, quan encara no hi ha símptomes, com si s'està passant o si ja s'ha superat la infecció, en qualsevol moment. Per tant, podria substituir a la PCR», afegeix Botella. La seva alta sensibilitat evitarà falsos negatius però també falsos positius

«Aquest sensor detecta tres tipus d'anticossos: les immunoglobulines A (IgA), que es troben a la saliva quan el pacient encara no ha desenvolupat símptomes de la malaltia; els anticossos M (IgM), que indiquen infecció activa en fase intermitja d'entre quatre i set dies però sense anticossos; i les immunoglobulines G (IgG), que són les que es generen a partir de deu dies i una vegada l'organisme ha començat a generar anticossos que indueixen immunitat -encara que encara no hi ha evidència científica suficient sobre la durada d'aquesta immunitat-», descriu Botella.

Respecte al preu d'aquesttest, Botella apunta que «la intenció és que sigui el més barat possible perquè sigui accessible, i que sigui portàtil, autònom i ràpid», subratlla la científica del CSIC.

En aquests moments, les proves PCR són les més fiables, però ofereixen una foto fixa del pacient. En canvi, els test desenvolupats per la Universitat de Granada -i gràcies al finançament del fons Supera Covid-19 del Banc Santander, la CRUE i el CSIC-, determina el moment del curs de la infecció. Amb ells, es podria arribar a detectar el 100% dels casos, la qual cosa ajudaria a controlar l'epidèmia. «El que més necessitem és la vacuna, però mentrestant diagnòstic per fer prevenció», conclou.

tracking