Diari Més

Treballen en un dispositiu portàtil de detecció ràpida de la covid-19

El projecte es durà a terme principalment des de la unitat de Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Costa del Sol a Marbella

El projecte té una durada de 15 mesos i es farà a l'Hospital Costa del Sol de Marbella.

Treballen en un dispositiu portàtil de detecció ràpida de la covid-19Hospital Costa del Sol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Professionals de l'Agència Sanitària Costa del Sol han començat un projecte europeu -al costat de quatre institucions de Regne Unit, França i Eslovènia- que desenvolupi un dispositiu portàtil i ràpid per a detectar el coronavirus i altres 30 patògens respiratoris i una plataforma d'alta resolució.

Una vegada validada, la plataforma permetria realitzar major número d'anàlisi de SARS-CoV-2 i el dispositiu portàtil -comprovada la seva fiabilitat- faria possible un diagnòstic més accessible.

Tindria especial interès en situacions de molt elevada prevalença i centres amb necessitat d'obtenir una resposta ràpida, com a aeroports o centres sanitaris de països menys desenvolupats, segons ha informat la Junta d'Andalusia aquest divendres.

Finançat per la Comissió Europea amb més de dos milions d'euros, l'única entitat espanyola participant en aquest projecte és aquesta agència que depèn de la Junta.

Denominat «RAPID COVID», és un dels vuit projectes finançats pel Programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea i emmarcat dins de la seva Iniciativa de Medicaments Innovadors a la que van concórrer 120 projectes en la convocatòria especial per a la lluita contra la covid-19.

El projecte es durà a terme principalment des de la unitat de Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Costa del Sol, situat a Marbella, liderat pel seu coordinador, Fernando Fernández.

A causa de l'aparició de noves tècniques relacionades amb el covid-19, Fernández ha comentat que «és molt important que els professionals especialistes en Microbiologia validin aquestes noves tecnologies per assegurar que els pacients siguin diagnosticats d'una manera segura i eficaç».

En aquest sentit, s'ha referit a la formació dels tècnics que implementin la prova, el disseny dels protocols, el registre de la informació i el compliment dels criteris diagnòstics establerts per les societats científiques.

El projecte té una durada de 15 mesos i més de 300.000 euros de l'import total del finançament estaran dedicats a realitzar la validació clínica a l'Hospital Costa del Sol.

Segons la doctora en Farmàcia i especialista en Projectes Europeus de la unitat de Recerca d'aquest centre sanitari, Elena Martín, «és molt important la col·laboració a tots els nivells en la lluita contra la pandèmia».

Ha afegit que, per això, aquesta institució «ha apostat per la investigació clínica en covid-19 en col·laboració amb altres hospitals i per la innovació i desenvolupament de noves tecnologies en cooperació amb altres entitats europees per fer front al virus des de tots els punts possibles».

tracking