Diari Més

Europa «gairebé» ha tornat al nivell de contagis del març

La directora de l'ECDC remarca que ara l'augment de contagis és «més lent» i menys «homogeni»

Itàlia és el país on més casos s'hi han detectat

Europa supera el mig milió de contagis de coronavirus i s'apropa a les 41.000 mortsAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha alertat que Europa «gairebé» ha tornat al nivell de contagis del març. «Pràcticament hem tornat als números del març», ha dit la directora de l'ECDC, Andrea Ammon, en una compareixença aquest dimecres a l'Eurocambra. Ammon ha remarcat que l'augment de contagis durant l'agost ha estat «més lent»i menys «homogeni», ja que la situació epidemiològica és desigual als països de la Unió Europea. «El virus no s'ha agafat vacances», ha reblat. Tot i això, l'ECDC ha destacat el menor nombre d'hospitalitzacions actualment per una incidència més gran entre els joves.
Ammon s'ha abstingut de descriure l'increment de contagis com a una «segona onada» i ha assegurat que tot dependrà de com es gestioni. «No puc dir ara mateix on som», ha afirmat, recordant que tant pot ser un pic com un rebrot més lleu que vagi a la baixa en les pròximes setmanes.

Amb tot, Ammon ha avisat que «sense vacunes els rebrots continuaran» perquè la proporció de població immune és baixa i la majoria de persones són encara susceptibles al virus.

«Hem de contraatacar», ha defensat. L'ECDC manté la recomanació de mesures com fins ara, principalment la detecció de casos i la prevenció amb l'ús de mascaretes, la distància social i la higiene.

Impacte desigual, restriccions dispars

Pel que fa al desigual impacte dels rebrots, Ammon ha recordat la importància del nombre de tests que es fan a la població per detectar els nous casos. Així, ha destacat la «gran diferència»entre països a l'hora de fer proves.

Per exemple, ara mateix mentre Espanya, França, Portugal i Bèlgica tenen una ràtio d'uns 1.000 tests cada 100.000 habitants, a Polònia, Bulgària o Estònia està entorn dels 400 i a Hongria o Croàcia dels 200. A Alemanya i Itàlia es fan unes 800 proves PCR per cada 100.000 habitants.

«El més important és quants tests es fan i a qui es fan», ha insistit Ammon.

Per això, Ammon ha instat als governs europeus a «harmonitzar» el sistema de detecció de casos, tot i que no ha volgut valorar la controvèrsia sobre l'adopció de mesures dispars per part dels estats.

Els 27 estan negociant com coordinar millor les restriccions de mobilitat com les quarantenes davant dels rebrots. En paral·lel, la Comissió Europea està preparant la seva recomanació sobre com gestionar conjuntament les mesures arran del malestar en algunes capitals per la reacció desigual i l'anàlisi dispar de les zones de risc.

Tornada a l'escola

«Tancar les escoles ha de ser l'última opció», ha defensat la directora de l'ECDC. En línia amb la posició de l'Organització Mundial de la Salut, l'ECDC ha recomanat que s'apliquin mesures per «limitar la transmissió» del virus als centres educatius. Tot i això, no ha concretat quines han de ser i ha dit que tot depèn de «la situació local».

tracking