Diari Més

La futura llei del teletreball preveu que es pugui treballar a distància almenys un dia a la setmana

Inclou el dret a la desconnexió digital, a la formació i a la promoció professional, entre d'altres

Una dona realitza teletreball a casa seva.

La futura llei del teletreball preveu que es pugui treballar a distància almenys un dia a la setmanaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'esborrany de la futura llei del teletreball que negocia el govern espanyol amb els agents socials preveu que els treballadors puguin desenvolupar les seves tasques a distància «un mínim del 20%» de la jornada o «el percentatge proporcional equivalent en funció de la duració del contracte». Així ho inclou el document amb què negocien les parts i que també inclou l'obligació de l'empresa a fer-se càrrecs de les despeses del treballador pel fet de fer la seva feina des de casa o el dret a la desconnexió digital, a la formació i a la promoció professional. Així mateix, l'esborrany preveu que l'opció de teletreballar sigui voluntària per al treballador i l'empresa i que les dues parts hauran de fer constar l'acord per escrit.

El document sobre el qual negocien el govern espanyol i els agents socials inclou que les persones que treballin a distància tinguin dret al subministrament i manteniment dels equips adequats per desenvolupar la seva feina –amb el seu corresponent inventari-; i que l'empresa assumeixi les despeses generades al domicili. Aquests punts haurien de quedar recollits en el conveni sectorial o entre la direcció i la representació dels treballadors de la companyia.

Un altre dels punts que consta en el text, que de moment és provisional a l'espera de l'acord final entre les parts, és el dret a la intimitat dels treballadors i a la seva protecció de dades. En aquest sentit, estableix que «l'empresa no podrà exigir la instal·lació de programes o aplicacions en dispositius propietat de la persona treballadora» ni que aquests equips puguin ser destinats a la feina. L'esborrany també incorpora una protecció en matèria de seguretat i salut a la feina.

Sobre el dret a la desconnexió digital, emplaça les empreses a una «limitació de l'ús dels mitjans tecnològics de comunicació empresarial i de treball durant els períodes de descans» i el «respecte a la duració màxima de la jornada». Al mateix temps, les empreses podran adoptar mesures per a la vigilància i control que els treballadors compleixen amb la seva feina.

L'acord al que finalment arribin govern i agents socials no inclou els treballadors de les administracions públiques ja que es regiran per una normativa específica.

tracking