Diari Més

Europa no es planteja ara tancaments fronterers pels rebrots

La ministra espanyola d'Exteriors considera que seria valuós unificar mesures com quarantenes, tests PCR o recomanacions de no viatjar

Turistes sortint de la zona d'arribades de la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona-El Prat.

Arriba el primer vol al Prat des de l'obertura de fronteres a 12 països de fora de la zona SchengenACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra espanyola d'Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat aquest divendres que els estats membres de la Unió Europea (UE) no contemplen actualment tancaments de fronteres pels rebrots, però sí que augmentar la coordinació.

En declaracions als mitjans espanyols després d'una reunió informal amb els seus homòlegs comunitaris a Berlín, González Laya ha apel·lat també a la «responsabilitat» de la ciutadania, terme en el qual va incloure la limitació dels viatges als estrictament necessaris, com a contribució individual al control de la pandèmia.

«No hem parlat del tancament de fronteres en el cas de rebrots. El que sí hem parlat és de buscar una major coordinació entre els estats membres en la resposta que puguem donar a aquests rebrots», ha afirmat.

La ministra ha explicat que l'augment dels casos de coronavirus que s'està registrant en molts països de la UE està generant respostes molt diferents en cada país i ha considerat que seria valuós unificar les mesures.

Alguns socis, ha indicat la ministra d'Exteriors, estan exigint quarantenes, mentre uns altres ofereixen test PCR, uns altres realitzen recomanacions de no viatjar i altres tanquen l'espai aeri.

«Compartim la necessitat de potser buscar una major harmonització en les mesures que puguem prendre. Potser entorn d'una inversió major en testatge, com a manera de generar confiança entre els ciutadans que es mouen a través de les fronteres», ha apuntat González Laya.

Mentrestant, ha agregat la ministra, els estats membres manté «l'anomenada a la responsabilitat dels ciutadans», no només respecte a les mesures d'higiene, «sinó també a evitar els viatges que no siguin absolutament necessaris en aquests moments».

González Laya ha subratllat que els rebrots «s'han convertit en la norma i no l'excepció a Europa», repunts de nous casos de la COVID-19 que «en alguns països» són «una miqueta més alts que en uns altres, és el cas d'Espanya, però també el d'Alemanya, França, Itàlia».

La trobada informal de ministres d'Exteriors de la UE, celebrada entre aquest dijous i divendres a Berlín, ha abordat principalment la resposta comunitària davant la situació a Bielorússia i les tensions entre Grècia i Turquia al Mediterrani oriental.

tracking