Diari Més

Educació

Madrid començarà el curs escolar amb semipresencialitat

El conseller d'Educació ha assenyalat que els pares han de portar els nens a l'escola, ja que sinó es considerarà abstencionisme

Diversos estudiants es dirigeixen a una aula per un passadís a l'IES Simone Veil de Paracuellos del Jarama, Madrid

curs escolar, aula, escola, institut, coronavirus, covidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat de Madrid no començarà el curs amb classes presencials íntegrament, sinó que el retorn a les aules es farà amb una modalitat mixta, en la que els nivells d'ensenyament d'infantil i primària acudiran als centres i els de major edat combinaran l'assistència amb l'ensenyament telemàtic.

El conseller d'Educació regional, Enrique Ossorio (PP), ha confirmat aquest divendres que l'inici de curs s'assemblarà al segon escenari dels quatre previstos, on el primer era la presencialitat al cent per cent, encara que en aquest pla s'estan ajustant a la situació epidemiològica i es coneixeran detalladament dimarts que ve.

Ossorio ha assenyalat en una entrevista a Onda Madrid que seguirà les recomanacions donades pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero: «en matèria d'epidèmia el que digui Sanitat és el que hem de fer».

«Podem semblar-nos a l'escenari dos», ha afirmat Ossorio, que treballa en un pla que manté però adapta els quatre escenaris previstos.

En el segon preveuen que «els més petits vagin tots, però menys alumnes per aula i que els majors una part de l'ensenyament sigui online i una altra presencial», ha detallat Ossorio en una entrevista posterior en Esradio.

El conseller ha admès que tots desitjaven una tornada al cent per cent presencial, inclòs el vicepresident madrileny Ignacio Aguado (Cs) que ahir va defensar aquesta opció, però aquest escenari es va plantejar esperant contagis «més baixos».

En tot cas, el conseller ha assenyalat que «en l'escenari inicial» previst «la presencialitat és totalment massiva», per la qual cosa la situació on els nens s'hagin de quedar a casa es produiria «en l'escenari 3», si arriba un nou confinament.

La Conselleria de Sanitat ultima un protocol al costat d'Educació que es donarà a conèixer dimarts que ve on es detallaran aspectes com en quines condicions es tanca una aula si es produeixen contagis o els test serològics per a alumnes i docents, un estudi a la comunitat educativa i test per a tots ells en el cas de l'Educació Especial.

El nou pla partirà dels quatre escenaris ja coneguts. «Vam fer uns escenaris i volem ser fidels amb ells perquè els docents tenien aquests escenaris i han pensat com adoptar-los».

L'escenari 2 de semipresencialitat eliminaria els esbarjos i s'evitarien els menjadors. Es flexibilitzarien horaris i matèries. Una altra alternativa seria l'assistència de la meitat dels estudiants en dies alterns i els divendres classes «online».

Madrid planteja a més la possible contractació de 8.500 docents i tot i que contractarà personal sanitari, veu «impossible» aconseguir sanitaris per a cadascun dels 2.000 centres educatius de la regió.

Respecte a les ràtios de les classesel conseller ha assenyalat que és un «problema» que no es pot canviar, no en mesos sino en anys i ha agregat que caldrà fer grans esforços en funció de les decisions que es prenguin.

Els centres han hagut d'analitzar ja com reduir les classes a 20 alumnes per aula o com organitzar-les per mantenir distàncies de 1,5 metres i han enviat les seves conclusions a la Conselleria, que conclou que el problema no és de professorat i contractacions, sinó d'«espai» per la qual cosa es busquen opcions al costat dels ajuntaments.

Preguntat sobre les famílies que prefereixen que els seus fills no acudeixin al col·legi, Ossorio ha assenyalat que l'educació és «obligatòria» perquè el que no és decisió del pare és que el nen vagi o no i en cas de no acudir hi ha protocols d'abstencionisme, encara que es tindrà en compte la incertesa de la situació i ha «convidat» a portar als alumnes perquè es buscarà la màxima seguretat i a més «pateixen menys la malaltia».

tracking