Diari Més

Educació

Els alumnes exigeixen que es garanteixi la igualtat si el curs és semipresencial

Volen que es garanteixi el dret a l'educació independentment de la situació socioeconòmica de l'alumne

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

aula escola infantilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes, com la resta de la comunitat educativa, veuen amb inquietud com s'acosta setembre, especialment quan guanya força l'escenari d'un curs semipresencial pel coronavirus, i exigeixen que per evitar la inequitat es garanteixi la igualtat de les condicions educatives.

Així ho han assegurat a Efe aquest divendres la presidenta de la Confederació Estatal d'Associacions d'Estudiants (Canae), Andrea G. Henry, i des del Sindicat d'Estudiants (SE), la seva secretària general, Coral Latorre i la d'organització, Marina Mata, a menys de quinze dies de la tornada a les aules.

«Cal apostar per l'educació presencial com a primera opció, i per la semipresencial en cas que no sigui sanitàriament viable. Però, clar, per això és necessari garantir l'accés a l'educació de tots, en concret a la 'online'», ha dit Andrea G. Henry.

Si hi ha alumnes que no poden accedir a l'educació en línia (online), «no es podrà garantir el dret a l'educació de tots els estudiants per igual, independentment de la seva situaciósocioeconòmica», ha argumentat.

«Ens hi juguem molt», ha subratllat Henry, que ha opinat que «el panorama pinta malament».

No obstant això, ha recalcat que «encara hi ha expectatives» que el pla de tornada a les aules sigui consensuat entre el Ministeri d'Educació i totes les comunitats i que hi hagi «una coordinació real» durant tot el curs, almenys «per establir uns mínims consensuats».

Marina Mata ha opinat que «no es pot garantir una educació de qualitat de manera semipresencial» i ha exigit al Govern «un pla de rescat per a l'educació pública».

Plantegen que hi hagi més inversió, baixada de ràtios i una «contractació massiva» de docents per poder garantir la seguretat aquest curs.

«S'ha demostrat que desenes de milers d'estudiants no han pogut seguir les classes 'online' i ara pretenen fer d'això una norma. Ens sembla inacceptable i creiem que el 100% dels estudiants han de poder accedir a l'educació presencial», ha emfatitzat Latorre.

Pel que fa a l'anunciada mobilització de docents a la comunitat madrilenya, el Sindicat d'Estudiants la secunda, i ells no descarten plantejar mobilitzacions si no hi ha canvis.

Sobre les mascaretes, el departament d'IsabelCelaáva establir en el seu pla de mesures, publicades al juny, que pels alumnes d'educacióinfantil no seria obligatòria; a primària tampoc, sempre que s'estigui amb el grup estable de convivència; i a partir de secundària s'utilitzarà quan no es pugui mantenir una distància d'almenys 1,5 metres i no serà necessària quan estiguin asseguts als seus pupitres.

No obstant això, caldrà esperar al dia 27 per a veure si el Govern i les comunitats consensuen una mesura sobre aquest tema.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, FernandoSimón, es va referir aquest dijous a l'assumpte, opinant que a una determinada edat, com en els menors de sis anys, és «difícil» que durant la jornada escolar la utilitzin de manera adequada.

Va recalcar a més que és «molt fàcil» proposar l'educació 'online' per als que tenen recursos, però no per als que no els tenen.

Per part seva, el cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Mar,JuanPabloHorcajada, s'ha mostrat aquest divendres partidari que els nens comencin el curs portant mascaretes a classe i baixar les ràtios d'alumnes per aula.

«Si seguim així, obrir o no les escoles serà una decisió difícil de prendre. L'esperança és que rebaixem la taxa de contagis les pròximes setmanes», ha advertit.

En l'àmbit polític, la tornada a classe ha tornat a provocar les crítiques del PP al Govern, i la seva portaveu parlamentària, Cuca Gamarra, ha convidat al president del Govern, Pedro Sánchez, al fet que «abandoni l'hamaca en la qual està resguardat» i convoqui «de manera immediata» la Conferència de Presidents per tractar la tornada a les aules.

A més, ha demanat un acorda escala nacionalper a consensuar la tornada a les aules, ja que «no pot haver-hi 17 inicis de curs diferents perquè el Govern no assumeix les seves responsabilitats».

tracking