Diari Més

Dos mesos de la 'nova normalitat': 131.000 casos i 500 morts

En només dos mesos s'ha multiplicat la incidència del virus per 21

Un mercadet a l'aire lliure durant la 'nova normalitat'

Dos mesos de la 'nova normalitat': 131.000 casos i 500 mortsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 21 de juny, Espanya va deixar enrere l'estat d'alarma arrossegada per l'optimisme de les bones dades de la pandèmia, sense que res fes pensar que, en només dos mesos de 'nova normalitat', es multipliqués la incidència del virus per 21 sumant més de 131.000 contagis i 500 morts.

Avui, quan es compleixen dos mesos sense estat d'alarma, els brots superen el miler, però Espanya va estrenar la 'nova normalitat' amb una desena, entre ells els dels hospitals bascos deBasurtoiTxagorritxu, encara que els que preocupaven més eren els vinculats entre els treballadors de diverses explotacions hortofructícoles de tres comarques d'Osca.

Encara que es mirava de reüll aquests focus, les administracions estaven atrafegades amb l'intercanvi del bastó de comandament, que va tornar del Govern a les comunitats; exhaustes després de la marató del pas de fases de la desescalada, tocava a cadascuna dissenyar la seva pròpia 'nova normalitat' combinant la seguretat amb la recuperació de l'hecatombe econòmica.

Paral·lelament, la ciutadania anava recobrant les llibertats que l'avanç imparable del virus va obligar a retallar amb el confinament: retrobament amb familiars i amics, treball, escapades, vacances... El còctel estava servit.

Cert és que les característiques dels casos ara són diferents i que el sistema hospitalari en general no pateix, de moment, com en el pic de març i abril. Però «que ningú es confongui: les coses no van bé», tal com va reconèixer ahir el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, FernandoSimón.

131.634 casos i una incidència 21 vegades superior

Des de mitjans de juny s'observa l'increment del nombre de casos, mentre que el d'hospitalitzacions es va començar a notar a principis de juliol i els ingressos a l'UCI i defuncions s'hi van sumar a partir de l'última setmana del mes passat.

El 21 de juny, Espanya sumava 246.272 contagis des de l'inici de la pandèmia; 125 es van detectar el dia de la inauguració de la 'nova normalitat'.

La taxa d'incidència acumulada (casos diagnosticats per cada 100.000 habitants) la setmana anterior, en la qual es van detectar 740 positius -254 d'ells amb símptomes-, era de 3,55, i del 8,08 en14dies, en els quals el nombre d'infeccions ascendia a 1.668. La incidència per a aquest període erad'1,57per 100.000 habitants.

Segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, el total de persones infectades des del 31 de gener fins ahir a la tarda és de 377.906. D'elles, 3.349 van rebre la confirmació el dimecres.

En l'última setmana, han estat diagnosticades 35.582 -5.511 amb símptomes-, amb el que la taxa d'incidència acumulada s'ha multiplicat per 21, fins a 75,66.

I en les últimes dues, els casos s'eleven a 66.905 i la incidència és de 142,27, una xifra 90 vegades superior a la de fa dos mesos i la més alta de tota Europa, segons les últimes dades disponibles del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

La situació és molt dispar per comunitats, sent les més castigades pels brots les que més han incrementat la seva incidència en7dies: avui continua sent Aragó amb 243,09, encara que va disminuinta mesura queva augmentant la incidència de Madrid (164,23) o el País Basc (145,85), mentre que Catalunya ha aconseguit rebaixar-la significativament a 67,74.

Aquestes mateixes comunitats van arrencar la 'nova normalitat' amb taxes de 6,9 en el cas de l'aragonesa; de 7,91 en el de la madrilenya; de 2,76 en la basca i de 6,57 en la catalana.

De 29 morts setmanals a 122

El 21 de juny, van morir a Espanya cinc persones amb covid; en la primera setmana de 'nova normalitat', fins al 28 d'aquest mes, van perdre la vida 24 malalts. El global ascendia a 28.323.

Menys dels que van morir en un sol dia d'agost: el passat dia 8 es va aconseguir el pic de 28 decessos, i al llarg d'aquesta última setmana, en la qual han mort 122 persones, el nombre de defuncions diàries ha oscil·lat entre 14 i 21.

Xifres que, malgrat tot, queden molt lluny dels 888 morts comptabilitzats el 31 de març, el més mortífer de la pandèmia, segons consta en la informació actualitzada de Sanitat. El total ascendeix a 28.813, 490 més dels registrats fa dos mesos.

De la mateixa manera, en les dates de la fi del confinament s'hospitalitzaven a la setmana al nostre país al voltant d'un centenar de pacients, i els que eren ingressats en vigilància intensiva oscil·laven entre 10 i 20.

Els hospitalitzats setmanals han anat superant durant els últims dies el miler i van arribar a 1.407 ahir, mentre que a l'UCIhan entrat fins a 90 malalts. En total, 4.636 persones estan ingressades als hospitals espanyols amb covid-19 -el 4% de l'ocupació-, i d'aquestes, 522 estan a l'UCI.

Casos importatsvs.Oci nocturn

Fins ahir a la tarda i des de la fi de la desescalada, les comunitats han comunicat a Sanitat 1.777 brots i 18.968 casos a totes les comunitats i ciutats autònomes. Però segueixen actius 1.126, amb 12.400 contagis associats.

En contra del que es va arribar a pensar en un primer moment amb l'obertura de fronteres i el retorn de la mobilitat, des de l'11 de maig només s'han registrat 1.361 casos importats, 149 d'ells aquesta mateixa setmana. Un de cada cinc del total -al voltant de 300- procedien de 228 vols comercials.

I és que el 31,6% dels focus tenen el seu origen en l'àmbit social; destacables pel nombre d'infeccions són els vinculats a locals d'oci, amb 58 brots i al voltant de 2.700 casos, mentre que els relacionats amb reunions familiars i d'amics sumen més episodis (229) però menys positius (1.600 casos).

De fet, els relacionats amb l'oci nocturn estan provocant gran part de la transmissió comunitària en diverses comunitats. I aquestes són les raons que van esgrimir Govern i les comunitats el 14 d'agost per decretar el seu tancament definitiu.

De tornada a les residències

Després estan els brots que afecten membres de la mateixa família que viuen en diferents domicilis, que suposen el 22,2% dels focus il'11,7%dels casos.

El tercer grup més freqüent és el que té un component mixt (14,6% dels brots i 11,6% dels casos), on la transmissió es desplaça per exemple de l'àmbit familiar a altres com el laboral o el social, o viceversa. A l'àmbit laboral han sorgit el 13,1% dels brots i el 18,7% dels contagis notificats,incloent-hiels originats en els temporers.

Encara que en les últimes setmanes, les mirades han tornat amb inquietud, i també amb la incredulitat de no haver après de la lliçó més tràgica de la pandèmia, a les residències: el coronavirus ha tornat a colpejar-les amb brots com els deBurbáguena(Terol), que ha acumulat més de 70 positius i onze morts.

Els focus en els centressociosanitarisrepresenten el 7,7%, per sobre dels sanitaris (2,3%) i els que ocorren entre altres col·lectius socialment vulnerables (2,6%).

Baixa de 48 a 35 la mitjana d'edat

Segons les últimes dades de l'Institut de Salut Carles III,la proporció més grande casos de covid-19 es produeixen en el grup de 15 a 59 anys, que representen el 70% del total. És un percentatge que no ha variat substancialment durant tota la crisi, encara quesího ha fet la mitjana d'edat.

Durant el pic de la primavera, aquesta mitjana se situava en els59anys, i era major en homes (62), que endones(57).

La xifra ha anat descendint gradualment ia mitjans de juliolse situava en48anys, si bé era major en el cas d'elles que en el d'ells (50vs.47anys); a l'agost ha anat baixant setmanalment fins als38anys fins que l'última dada emesa per Sanitat ahir mateix va ser de 35.

Més proves, més asimptomàtics

Les autoritats sanitàries s'afanyen actualment a descobrir si aquesta pujada general de la corba es pot atribuir a l'increment de la capacitat diagnòstica.

A la meitat del debat sobre l'escassetat de rastrejadors, la veritat és que els casos sospitosos detectats s'han duplicat en dos mesos i arriben a gairebé 20.000 diaris. Els asimptomàtics es mouen entorn del 60%.

No en va, Espanya ha passat dels 3,2 milions de PCR realitzades fins a mitjans de juny -5,1 milions de proves si s'afegeixenels testosràpids- a 5,3 milions de PCR -gairebé 8 milions en total-.

El 17 d'agost, es van fer a Espanya 58.945 PCR. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha vingut reiterant en diverses ocasions el seu desig que es poguessin aconseguir les 50.000. Almenys aquest objectiu està complert.

tracking