Diari Més

Els experts proposen estratègia integral per «millorar» la lluita contra la covid

Entre altres coses aposten per almenys un rastrejador per cada 4.000 o 5.000 habitants

Diverses persones amb mascaretes en un pas de vianants.

Espanya segueix sense immunitat de grup amb un 5,2% de població que ha tingut contacte amb el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena d'experts consideren que l'estratègia actual basada «exclusivament» en la «convivència» amb el coronavirus és «millorable» pel que han plantejat unaestratègia complementària, que entre altres coses aposta per almenys un rastrejador per cada 4.000 o 5.000 habitants i sobretot, per la prevenció.

Entre els experts que signen el document «#unaestrategiaintegral» es troben metges, viròlegs, epidemiòlegs, microbiòlegs i economistes espanyols com Adolfo García-Sastre, Miguel Sebastián, Santiago Moreno, Juan José Badiola o César Carballo, entre altres.

Té com a objectiu contribuir en «la consecució d'una gestió eficaç» amb una sèrie de propostes -que poden ser complementàries- basades en la detecció predictiva, marcant «com a diana d'estudi» a qualsevol persona abans que pugui o no manifestar símptomes.

Conté cinc recomanacions clau: sobre l'ús de mascareta, distanciament i higiene de mans; sobre detecció precoç; sobre l'ús de la tecnologia; sobre la realització de les proves PCR; i sobre activitats complementàries de prevenció de la infecció.

Pel que fa a la detecció, concreta que la unitat territorial en la qual es basa és la zona bàsica de salut, podent-se considerar com a tal l'àrea sanitària, coordinada per una nova Agència Estatal de Salut Pública en cogobernanza amb les comunitats.

Calcula que a Espanya s'ha de complir el ràtio d'almenys un rastrejador per cada 4.000 o 5.000 habitants.

Aconsella que es tracti de voluntaris formats «no sostrets» del sistema de salut i la contractació de personal en atur.

També defensa l'estudi de les aigües residuals/fecals «de manera semicontinua» -contínues, i automàtiques en la mesura que sigui possible, en dies alterns-, sectoritzades per barris o conques de sanejament perquè, «de manera efectiva i precoç, es puguin detectar fragments genómicos i estimar la càrrega viral probable en aquest sector».

Una altra de les recomanacions que consideren importants els signants de l'estratègia és la d'assegurar la capacitat de realització de PCR i proves serològiques: Comptar amb una capacitat suficient de proves per a fer controls massius.

Proposa la creació d'un dispositiu ràpid d'intervenció per a cribratge massiu per PCR -quan la pandèmia es trobin una determinat punt- liderat per Sanitat en consens amb les autonomies, i en el qual els experts aconsellen «la participació dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat».

Pel que fa a les mascaretes, sosté que mentre hi hagi focus de transmissió comunitària al país el seu ús «ha de ser universal, amb obligació de portar-la en qualsevol espai públic».

Concreta que si la incidència acumulada -casos diagnosticats en els últims 7 dies per 100 mil habitants- és menor de deu en la comunitat, estarà recomanada en espais públics oberts, on es garanteixi una distància mínima de metre i mig entre persones, però obligatòria en tancats.

Si la incidència acumulada és major de deu, la màscara serà obligatòria tant en espais oberts com tancats.

Per als experts urgeix una aplicació de rastreig per a aconseguir almenys que un 60% la descarregui.

Implementar el control i desinfecció d'espais públics, sobretot en les zones bàsiques de salut amb augment de casos o degradació dels indicadors quantitatius proposats i la publicitat i campanyes d'informació i conscienciació periòdiques, especialment dirigides als joves, són unes altres de les recomanacions que destaca el document.

tracking