Diari Més

L'OMS demana no posar les esperances en la immunitat col·lectiva per frenar la pandèmia

Una vacuna podria funcionar en un 80% de la gent o potser en el 50% o el 60%

El director del Departament d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan.

L'OMS demana no posar les esperances en la immunitat col·lectiva per frenar la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit avui que ningú ha de posar les seves esperances en què una immunitat col·lectiva permetrà frenar la pandèmia de coronavirus i ha recordat que el món està lluny d'aconseguir tal protecció, sobre la qual a més es desconeixen diversos aspectes.

«Sabem que menys del 10% de la població mundial té evidències d'anticossos contra el SARS-CoV-2», ha dit la responsable de la cèl·lula creada a l'OMS per a lluitar contra la pandèmia,MaríavonKerkhove, en una roda de premsa virtual.

Aquesta dada prové dels estudis serològics (per a mesurar la presència en l'organisme d'anticossos contra una malaltia) realitzats en quaranta països i en els quals s'han utilitzat «una varietat de mètodes i de test d'anticossos».

En àrees específiques on el coronavirus ha circulat de manera intensa i entre grups de persones que han tingut una forta exposició al virus, com a personal sanitari, els estudis han detectat anticossos entre el 20% i el 25% de la població.

«Això significa que una gran majoria de la població en totes les regions continua sent susceptible a infectar-se. Per això emfatitzem tant que tots tenim la responsabilitat d'evitar contagiar-nos i, si ens passa, evitar passar el virus a altres», ha ditVonKerkhove.

El director del Departament d'Emergències de l'OMS, MikeRyan, ha dit estar convençut que «davant l'absència d'una vacuna, estem lluny d'una immunitat col·lectiva», que en el cas de la covid-19 ocorreria quan gran part d'una comunitat desenvolupi una immunitat enfront de la malaltia, disminuint així el risc de transmissió.

S'ha afirmat que perquè una immunitat col·lectiva es produeixi, entre el 60% i el 80% d'una població hauria d'haver-se contaminat, però sempre queda obert l'interrogant sobre la durada d'aquesta protecció.

«Hi ha moltes preguntes a l'aire, molta feina científicaper endavant, però el que podem dir és que no estem a prop del nivell d'immunitat requerit per aturar aquesta malaltia. Hem de centrar-nos en el que podem fer per detenir el coronavirus i no viure en la il·lusió que una immunitat col·lectiva ens salvarà», ha recalcatRyan.

En relació alrol que tindria una o més vacunes contra la covid en el futur, l'OMS ha aclarit també que no s'ha de confondre «gent vacunada amb gent protegida».

«Una vacuna podria funcionar en un 80% de la gent o potser en el 50% o el 60%, així que caldria multiplicar la cobertura de vacunació per l'eficàcia per a tenir una idea de la gent que realment estaria protegida», va explicar l'assessor científic de l'OMS, BruceAylward.

Per tant, si arribat el moment només el 50% de gent d'una localitat o país es vacuna, això no serà suficient per a protegir a la població sencera.

tracking