Diari Més

Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia activen ja les onze mesures contra els rebrots

Si les actuacions tampoc aconseguissin frenar la transmissió del virus, el següent escenari que contempla és l'estat d'alarma

Imatge d'un local nocturn del Port d'Eivissa i el barri de la Marina.

Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia activen ja les onze mesures contra els rebrotsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia se sumen aquesta mitjanit a La Rioja i Múrcia amb l'entrada en vigor de les onze mesures i recomanacions consensuades per Sanitat i les comunitats per fer front als brots de coronavirus.

La setmana començarà amb cinc de les 17 comunitats autònomes aplicant les mesures, que afecten set àmbits: l'oci nocturn, l'hostaleria, els centres sociosanitaris, els esdeveniments multitudinaris, els cribatges específics i el consum d'alcohol i tabac.

Les restriccions són comunes i prèviament a la seva execució han de ser aprovades i publicades de manera oficial per cada administració autonòmica, que pot reforçar-les si així ho decideix.

De fet, el País Basc ja ha anunciat que declararà aquest dilluns la situació d'emergència sanitària, de la qual es derivaran majors restriccions en aforaments, agrupacions de persones i horaris d'hostaleria, a més de zones de confinament si es donen situacions de perill. A Navarra s'aprovaran el dimecres, i a Balears esperen publicar les mesures el dilluns o el dimarts. Les onze mesures són d'obligat compliment a tot el territori nacional.

Si les actuacions tampoc aconseguissin frenar la transmissió del virus, el següent escenari que contempla aquest «Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per covid» és l'estat d'alarma.

Restriccions

- Oci nocturn: s'adopta el tancament de les discoteques, sales de ball i bars de copes amb actuacions musicals en directe.

- Hostaleria i restauració: es recorda la necessitat de garantir la distància interpersonal mínima de 1,5 metres en serveis de barres, la distància entre taules i una limitació de 10 persones per taula, amb un horari de tancament a la 1 de la matinada, amb la impossibilitat d'acceptar nous clients a partir de les dotze de la nit.

- Centres sociosanitaris o residències d'ancians: obligatori realitzarPCRals nous ingressos amb un decalatge màxim de 72 hores i a empleats que tornin del seu permís o període vacacional.

Es limiten les visites a una per persona i resident, extremant les mesures de prevenció i amb un màxim d'una hora al dia. Es demana que s'escaloni l'afluència per evitar aglomeracions, però es podran fer excepcions en el cas de pacients que es troben en el procés final de la seva vida.

Es limiten al màxim les sortides dels residents en centres sociosanitaris.

- Esdeveniments i activitats multitudinàries: obligatori realitzar una avaluació de risc per part de les autoritats sanitàries per a cada esdeveniment o activitat.

- Obligació de fer cribatges ambPCR, en el cas que hi hagi un brot epidèmic, a aquelles poblacions de risc, com centre sociosanitaris, barris o blocs de cases, entre altres.

- Consum d'alcohol: el botellón està prohibit i s'insta les comunitats i ajuntaments a aplicar de manera estricta les sancions acordades.

- Es prohibeix fumar a la via pública o espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar l'espai de dos metres. Aquesta mesura s'estén a qualsevol dispositiu per fumar.

tracking