Diari Més

Brussel·les demana evitar tancar fronteres i aplicar quarantenes i PCR als viatgers

Es vol «evitar una segona onada d'accions descoordinades»

Una cua de gent esperant per fer-se proves PCR.

Brussel·les demana evitar tancar fronteres i aplicar quarantenes i PCR als viatgersEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha mostrat preocupació per les noves restriccions de viatge que han aplicat diversos governs europeus, i demana aplicar mesures com quarantenes i proves obligatòries als viatgers en lloc de tancar les fronteres del tot, per tal d'evitar disrupcions.

En una carta datada el passat 7 d'agost i a la qual Efe ha tingut accés, la Comissió recorda als ambaixadors dels Estats membres que, «donades les experiències al principi de la pandèmia», la coordinació en aquesta àrea «és crucial per a assegurar claredat i predictibilitat» per a ciutadans i empreses.

«La situació és ara volàtil, amb alguns Estats membres experimentant xifres a la baixa i altres, desafortunadament, veient un augment en els casos. Hem vist que alguns Estats membres han decidit mantenir o reintroduir unes certes restriccions als moviments transfronterers, a vegades de forma descoordinada», diu la missiva.

Entre altres canvis en els últims dies, Alemanya ha recomanat no viatjar a Espanya (excepte les Illes Canàries) i Holanda ha fet el mateix amb deu regions europees, entre elles Madrid, París i Brussel·les.

La Comissió insisteix que els tancaments a les fronteres i les restriccions als viatges causen «disrupcions» que s'han d'«evitar el màxim possible».

«Encara que hem d'assegurar que la Unió Europea està preparada per a possibles rebrots de casos de covid-19, devem al mateix temps evitar una segona onada d'accions descoordinades», insisteix la carta, signada per les directores generals de Justícia i Interior en l'Executiu comunitari.

Mesures proporcionades i coordinades

La missiva demana «evitar» restriccions i els controls «ineficaços» i insta en el seu lloc a plantejar mesures «proporcionades, coordinades i amb objectius», que es basin en l'evidència científica.

Així, en lloc de la prohibició total deviatjar, Brussel·les es mostra partidària que es permeti el moviment, encara que després s'obligui el viatger a fer quarantena o fer-se una prova PCR.

«Les restriccions a la llibertat de moviment només haurien d'imposar-se en circumstàncies excepcionals, quan sigui clar (...) que són necessàries a vista del risc a la salut pública», apunta la Comissió, que demana també als governs que estiguin en contacte entre ells abans de posar en marxa aquest tipus de mesures.

Pel que fa a la base científica per justificar aquestes mesures, Brussel·les recomana no fixar-se únicament en el nombre de casos nous en les últimes dues setmanes per cada 100.000 habitants, sinó tenir també en compte les estratègies detestsque aplica cada país,incloent-hiel nombre de proves i la taxa de positius d'aquestes.

L'Executiu comunitari demana també que es tingui en compte la distribució regional dels casos i que, en qualsevol cas, es continuï «permetent i facilitant» la mobilitat per motius professionals o familiars i per als transportistes de béns.

tracking