Diari Més

Una samarreta per a lluitar contra els efectes de la COVID-19

Es vol investigar l'ús d'unes peculiars samarretes per a minimitzar els efectes del virus

Imatge de les samarretes

Una samarreta per a lluitar contra els efectes de la COVID-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En mig d'una pandèmia mundial que ha posat en risc la salut de milions de persones prosperen estudis de tota mena per a combatre la COVID-19, entre ells un assaig de l'Hospital UniversitariTorrecárdenasd'Almeria que investiga l'ús d'unes peculiars samarretes per a minimitzar els efectes del virus.

En el centre hospitalari de referència de la província d'Almeria es pretén comprovar l'eficàcia d'aquestes peces, que tenen fibres impregnades amb nanopartícules de ceràmiques, emissores de radiació infraroja, en pacients hospitalitzats infectats per COVID-19, que a més rebran medicació, enfront de pacients que només rebran tractament farmacològic.

«L'estudi sorgeix d'una iniciativa que formem un grup d'investigadors de l'hospital. Vam agafar una idea en la qual ja treballàvem des de fa temps en una altra sèrie de patologies. S'havia provat en patologies de dolor d'esquena, de dolors articulars i un altre tipus de patologies inflamatòries», explica a Efe el doctor AntonioHuente, subdirector mèdic delTorrecárdenas, especialista en neurologia i investigador principal de l'estudi.

Davant els «encoratjadors» resultats previs, van decidir utilitzar aquestes peces, que dóna l'empresaBionoxGroup, fundada per l'exfutbolista iexseleccionadorde la selecció espanyola de futbol FernandoHierro, que converteixen la radiació ultraviolada en infrarojos.

«Això millora la vasodilatació i té una altra sèrie de propietats, entre elles la viricida, que fa que el pacient que té l'afectació respiratòria del virus tingui una millora de forma més ràpida i completa de la mateixa infecció», incideix Huete.

El doctor José Antonio Morales, membre de l'equip de Farmàcia de l'hospital d'Almeria i investigador en aquesta iniciativa mèdica, ha explicat a Efe que es pretén «aportar un plus mèdic» als pacients diagnosticats amb COVID-19, de manera que s'estudiarà al llarg d'un any a 88 malalts.

L'objectiu és conèixer el que «aporta la radiació infraroja emesa des de la samarreta (…) amb potencial antiinflamatori, viricida i d'estimulant de la regeneració cel·lular», tot això amb un equip multidisciplinari de primer ordre, ha assegurat.

En aquest assaig clínic participen diferents Serveis Mèdics delTorrecárdenas, com el de Medicina Interna, Farmacologia, Farmàcia, Pneumologia i Al·lèrgia; la Universitat de Granada, la Unitat de Recerca Biomèdica (UIB) de l'hospital i la Fundació Pública Andalusa per a la Recerca Biosanitària d'Andalusia Oriental Alejandro Otero (FIBAO).

Sobre el funcionament d'aquesta peça, Morals destaca que «l'energia que precisa (…) emana del nostre propi cos», és emmagatzemada per les fibres especials de la samarreta i es retorna «de manera infraroja». «Pretenem ajudar al fet que els pacients es puguin anar abans a la seva casa, que la infecció sigui menys greu», ha assenyalat.

«Hi ha evidències, s'ha vist que virusmonocatenariosde cadena embolicada com el COVID-19 són susceptibles que aquesta tecnologia sigui eficaç. S'ha vist que exposats a aquesta radiació infraroja de manera intensa en un ambient tancat, dins d'un organisme, aquesta tecnologia té un efecte viricida, la qual cosa obriria una finestra a usar-la en una altra mena d'infeccions víriques», ha precisat Morals.

Per part seva, el director mèdic de l'Hospital UniversitariTorrecárdenas, José Guirau, ha destacat a Efe el «potencial investigador» del centre, que s'ha vist impulsat «sobretot en l'últim any i mig» amb diverses línies de recerca centrades en la COVID-19, que inclouen estudis sobre l'ús de díodes intranasals o diferents medicaments.

Guirau ha recalcat que aquest «potencial investigador és una de les principals prioritats», amb estudis en diferents patologies i àmbits, molts d'ells en «fase d'experimentació» i de «reclutament de pacients», que compten amb el suport de la Conselleria de Salut d'Andalusia.

«La recerca és fonamental. A part de donar nom a l'hospital, ajuda a tenir nous medicaments per a la ciutadania, noves maneres de treballar, de tractament. Tot això és un impuls. El principal per a nosaltres són els pacients, tractar-los bé, donar amb la tecla en les seves patologies i la recerca ens facilita molt el treball», ha conclòs.

Aquest assaig clínic, al costat d'uns altres que s'estan iniciant a l'Hospital UniversitariTorrecárdenas, s'inclou dins del Programa de Recerca Clínica Covid-19 posat en marxa per la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia impulsat per a fer front a la pandèmia actual amb l'objectiu de conèixer millor la malaltia i millorar el pronòstic i tractament dels pacients afectats.

tracking