Diari Més

El virus de la covid-19 sura «viu» a l'aire i contagia a més distància

Els resultats formen part d'un estudi de la Universitat de Florida

Fotografía cedida por la Universidad de Florida (UF) donde aparece el virólogo John Lednicky, quien lideró una investigación científica del establecimiento académico sobre el SARS-CoV-2.

El virus de la covid-19 sura «viu» a l'aire i contagia a més distànciaEfe/ Universitat de Florida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El virus de la covid-19 no sols flota a l'aire, sinó que està allí «viu», i a més pot contagiar a una distància major del recomanat, segons un estudi de la Universitat de Florida (UF), que primer va haver d'atrapar el patogen sense matar lo per poder arribar a aquesta conclusió, van explicar a Efe el viròleg John A.Lednickyi la química ArantzaEiguren-Fernández.

«Si (una persona) detecta unSARS-CoV-2viable («viu») a l'aire, això significa que existeix el risc de desenvolupar la covid-19 si inhala aquest aire. Fins ara, uns altres havien recollit el virus de l'aire, però no van poder conrear-lo (sense matar-lo). Normalment, es tracta d'un problema tècnic», va precisarLednicky. En aquest sentit va detallar que molts dels virus que suren a l'aire no són viables.

«Estan 'morts' a causa de la llum ultraviolada de la llum solar, o perquè es van assecar, o perquè hi ha químics a l'aire que els inactiven, o una combinació d'aquests», va subratllarLednicky, qui va liderar la recerca deUF, amb seu a la ciutat deGainesville, al nord de Florida.

Va explicar que els aparells tradicionals per atrapar les mostres d'aire que s'usen sovint «danyen el virus a mesura que el recol·lecten, el maten com si tinguessis una col·lisió» amb un vehicle.

En aquest sentit, l'espanyolaEiguren-Fernández, que va estar a càrrec de l'artefacte que va aconseguir la gesta, va detallar que els virus són bastant sensibles i fràgils.

Lednickyva emfatitzar que ja se sabia que el virus podia «surar» a l'aire, però que l'important de la seva recerca «és que vam demostrar que el virus és viable («viu», que pot infectar), perquè unSARS-CoV-2mort no causarà covid-19».

«Això és important perquè l'aire que respirem està ple de virus (animals, humans, vegetals, bacterians, etc.), però només els virus que poden causar malalties (com elSARS-CoV-2)en els humans són motiu de preocupació», va agregar.

L'expert en virus i bacteris va agregar que això demostra que, igual que altres virus respiratoris, com la Síndrome Aguda Respiratòria Sever (SARS), el «parent genètic més pròxim» de la covid-19, «el virus pot ser infecciós quan flota a l'aire».

Va lamentar a més que hi ha resistència a acceptar aquest fet més per «una qüestió emocional que basada en la realitat».

El Vivas que va capturar elSARS-CoV-2

Des de fa una dècada l'espanyolaEiguren-Fernándezdissenya i desenvolupa instruments per a AerosolDynamics, una empresa especialitzada en la recol·lecció de partícules a l'aire.

L'aparell d'aquesta companyia californiana, conegut com a VIVAS, que inicialment va ser dissenyat per establir en escoles i hospitals quin tipus de grip estava activa per a utilitzar la vacuna adequada, va aconseguir aïllar «per primera vegada» elSARS-CoV-2com a part de l'estudi a càrrecLednicky, fill de mare espanyola.

A diferència de la grip, en aquest cas la idea d'atrapar-lo i portar-lo al laboratori va ser per determinar si estava actiu.

A més, tenint en compte que les mostres van ser recol·lectades a 2 metres i a 4,8 metres de dos pacients de covid-19 en una habitació d'un hospital de Florida, es va establir també que el contagi pot ocórrer a més dels 1,8 metres (6 peus) que han recomanat les autoritats sanitàries des que va començar la pandèmia.

Els experts de laUF, va indicarEiguren-Fernández, han estat capaces de demostrar que la covid-19 no sols es transmet «a través de tocar superfícies que poden tenir el virus o estar prop de persones contagiades».

Van aconseguir establir a més que «també pot ser un problema quan està a l'aire, i arribar més lluny del que pensem al principi, d'un metre de distància», va subratllar l'espanyola.

La seqüència del genoma del cepSARS-CoV-2recol·lectada pel «mostrejador»d'aire VIVAS «va ser idèntica» a la que se li va prendre amb un hisop al pacient amb una infecció activa, detalla l'estudi.

El VIVAS, dissenyat per capturar virus i bacteris, engrandeix «suaument» la partícules mitjançant un procés de condensació i les diposita en una solució aquosa.

Eiguren-Fernándezva subratllar que aquest aparell «ha estat el primer que ha permèscolectaraquests virus vius per poder fer estudis, per veure si realment poden crear infeccions quan la gent respira aquest aire».

«És molt difícil agafar aquests virus molt petits», va emfatitzar. «L'important és saber que el virus es pot transmetre en l'aire perquè la gent prengui precaucions», va matisar.

Els virus a l'aire lliure

Lednickyd'altra banda va explicar que en condicions adequades de vent, clima, espai obert, els virus poden viatjar llargues distàncies, «quilòmetres», en espais tancats.

No obstant això, a l'aire lliure, especialment quan fa calor, les partícules de virus suren cap amunt, més alt que la zona de respiració.

«A més, si està humit, els virus cauen a terra (l'aigua es condensa sobre ells i són com a gotes de pluja). I fora hi ha llum ultraviolada», va agregar.

Finalment, a l'exterior, hi ha un efecte de dilució ja que hi ha molt d'espai. Per tant, les possibilitats de respirar partícules de virus són molt baixes en l'exterior, sempre que no es trobi entre una gran multitud, en la que «el distanciament social és tan important, com l'ús de mascaretes facials».

Sobre el següent pas d'aquesta investigació,Lednickyva subratllar que li agradaria saber més sobre el que succeeix als llocs públics, però que és una recerca costosa.

tracking