Diari Més

Les onze mesures d'obligat compliment i tres recomanacions

Si aquestes actuacions no aconseguissin frenar la transmissió del virus, el següent escenari que contempla el pla és l'estat d'alarma

Diverses persones amb mascaretes en un pas de vianants.

Espanya segueix sense immunitat de grup amb un 5,2% de població que ha tingut contacte amb el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat, amb el consens de totes les comunitats, ha recorregut per primera vegada a les actuacions coordinades per decretar aquest divendres onze mesures d'obligat compliment a tot el territori nacional, juntament amb tres recomanacions i un recordatori.

Aquestes mesures afecten set àmbits: l'oci nocturn, l'hostaleria, els centres sociosanitaris, els esdeveniments multitudinaris, algunes activitats específiques i el consum d'alcohol i tabac, tal com ha especificat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Les mesures coordinades són un mecanisme contemplat en el 'Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per covid-19', aprovat pel Govern i les comunitats a mitjans de juliol, amb el qual es fa un pas més per frenar l'expansió delvirus, ja queles adoptades per les comunitats no són suficients.

Si aquestes actuacions, que ja decreta Sanitat i no les autonomies, tampoc aconseguissin frenar la transmissió del virus, el següent escenari que contempla el pla és l'estat d'alarma.

«Hem decidit adoptar per primera vegada en democràcia actuacions coordinades en matèria de salut pública en benefici de totes les Comunitats Autònomes d'Espanya», una figura ex novo i el compliment de la qual «no és optatiu», ha recordat el ministre abans de detallar-les.

Són les següents:

  • Oci nocturn: s'adopta el tancament de les discoteques, sales de ball i bars de copes amb actuacions musicals en directe.

  • Hostaleria i restauració: es recorda la necessitat de garantir la distància interpersonal mínimad'1,5metres en serveis de barres, la distància entre taules i una limitació de 10 persones per taula, amb un horari de tancament a la 1 de la matinada, amb la impossibilitat d'acceptar nous clients a partir de les dotze de la nit.

  • Centres sociosanitaris o residències de gent gran: obligatori realitzar PCR als nous ingressos amb un decalatge màxim de 72 hores i a empleats que tornin del seu permís o període vacacional.

    Es limiten les visites a una per persona i resident extremant les mesures de prevenció i amb un màxim d'una hora al dia. Es demana que s'escaloni l'afluència per evitar aglomeracions, però es podran fer excepcions en el cas de pacients que es troben en el procés final de la seva vida.

    Es limiten al màxim les sortides dels residents en centres sociosanitaris.

  • Esdeveniments i activitats multitudinàries: obligatori realitzar una avaluació de risc per part de les autoritats sanitàries per a cada esdeveniment o activitat.

  • Obligació de fer proves PCR, en el cas que hi hagi un brot epidèmic, a aquelles poblacions de risc, com centre sociosanitari, barris o blocs de cases, entre altres.

  • Consum d'alcohol: elbotellónestà prohibit: s'insta a les comunitats i ajuntaments a aplicar de manera estricta les sancions acordades.

  • Es prohibeix fumar a la via pública o espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar l'espai de dos metres. Aquesta mesura s'estén a qualsevol dispositiu per a fumar.
  • Les 3 recomanacions:

    • Limitar els esdeveniments socials a grups de convivència estable; és a dir, tot el que siguin trobades amb altres persones fora d'aquest grup estable han de limitar-se al màxim.

  • Limitar els esdeveniments socials a un màxim de 10 persones.

  • En residències: fer proves PCR decribratgede manera periòdica per assegurar que no hi ha hagut cap treballador que sigui positiu
  • El recordatori a totes les comunitats:

    • Disposar de tots els mitjans i capacitats acordades en el Pla de Resposta Primerenca, com les capacitats de detecció precoç, de vigilància i seguiment de casos i de sistema sanitari.
    tracking