Diari Més

Euskadi declararà dilluns l'emergència sanitària

El lehendakari, Iñigo Urkullu assumirà «el comandament únic» i podrà adoptar mesures addicionals

Es podràn adoptar mesures que suposin el confinament o restringir l'accés a determinades zones.

Euskadi declararà dilluns l'emergència sanitàriaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern Basc ha anunciat que dilluns que ve declararà l'emergència sanitària, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, assumirà «el comandament únic» i podrà adoptar mesures addicionals a les acordades pel ministeri i les comunitats autònomes.

L'Executiu ha explicat en un comunicat aquest divendres que està treballant per a publicar en el Butlletí Oficial del País Basc del pròxim dilluns la triple normativa que declararà la situació d'emergència sanitària al País Basc.

A més s'activarà el Pla de Protecció Civil d'Euskadi (LABI), i el lehendakari en funcions podrà adoptar mesures addicionals a les quals es posaran en marxa en tota Espanya.

L'Executiu basc ha anunciat que treballa per a aplicar «com més aviat millor» totes aquestes mesures acordades avui en el Consell Interterritorial de Salut, entre les quals s'inclou el tancament de discoteques i bars de copes en tot el territori nacional, la limitació de l'horari de restaurants i la prohibició de fumar al carrer quan no es pugui respectar la distància mínima de dos metres.

Però explica que també contempla «altres complementàries ja estudiades si així fos necessari».

Demà dissabte les conselleres basques de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, i de Salut, Nekane Murga, donaran tots els detalls d'aquestes decisions i analitzaran la situació sanitària d'Euskadi, que viu un repunt de positius, amb 510 nous casos en les últimes 24 hores, i d'hospitalitzats, amb 38 més.

En declarar la situació d'emergència sanitària a Euskadi i activar el Pla de Protecció Civil, el lehendakari pot adoptar mesures que suposin el confinament, restringir l'accés a determinades zones i limitar o condicionar «l'ús de serveis públics i privats o el consum de béns», segons recull l'article 8 de la Llei Basca de Gestió d'Emergències.

Totes les mesures que adopti «tindran una vigència limitada estrictament al temps necessari per a afrontar l'emergència», hauran de ser «proporcionades a l'entitat del risc i no donaran dret a cap indemnització», segons aquesta legislació.

tracking