Diari Més

Compte enrere per a la tornada a l'escola amb molts dubtes pels brots de covid

Associacions de pares demanen que el Ministeri proposi mesures clares per a tota Espanya

Diversos estudiants en una aula a l'IES Simone Veil de Paracuellos del Jarama, Madrid.

Compte enrere per a la volta a l'escola amb molts dubtes pels brots de covidEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pares, professors i alumnes coincideixen a expressar la seva inquietud i els seus dubtes en el compte enrere per al retorn, en tot just tres setmanes, a unes aules que, pel coronavirus, no veuen preparades per iniciar de manera segura el curs presencial, imprescindible per garantir el dret a l'educació.

El «curscovid», com ja se'l qualifica en alguns sectors, ha de ser presencial, segons coincideix la comunitat educativa consultada per Efe, perquè és l'única manera que tots els alumnes «juguin en la mateixa lliga», tal com va expressar recentment l'ONU, que ha demanat la reobertura de les escoles quan sigui possible a tot el món per evitar una catàstrofe.

Però fan falta instruccions precises, garanties per a la salut i pautes clares sobre com actuar quan vagin sorgint positius.

Aquestes condicions, que impliquen la reducció del nombre d'alumnes per classe i el seguiment sanitari rigorós dels centres, exigiran un augment de recursos i de personal.

És el moment, per exemple, d'implantar la infermera o coordinador escolar, coincideixen la majoria dels representants de pares, i també que es legisli l'ensenyament per internet davant el risc d'un nou confinament i que el Ministeri de Sanitat prengui la batuta per assegurar uns mínims en tot el territori, segons organitzacions de professors consultades per Efe.

Tots ells constrenyen perquè s'adoptin iniciatives a l'espera que se celebri la Conferència de Presidents monogràfica sobre Educació, convocada a poc més d'una setmana de l'arrencada del curs.

El doctor Fernando Simón ha assegurat que el Govern i les comunitats treballen des de fa mesos «molt a consciència» en la volta a a l'escola i «hi ha procediments i protocols i recomanacions de com actuar i organitzar les escoles i els col·legis», encara que es mantindran més trobades per detallar millor alguns dels protocols.

Les Conselleries catalanes deSalutiEducaciója han avançat algunes de les mesures que preveuen: estudiar el tancament dels centres educatius a partir de l'aparició de dos contagis en dos grups de convivència separats.

A aules sí, però segures

Els pares de l'ensenyament públic, agrupats a laCEAPA-la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes-, defensen la importància de la presencialitat per garantir l'equitat i igualtat d'oportunitats de l'alumnat, ja que si alguna cosa ha quedat clar en el curs passat és que l'ensenyament a distància dificulta el dret a l'educació, a causa de la bretxa digital i social.

«Les classes presencials són insubstituïbles, però cal posar totes les garanties perquè sigui de manera segura, que no hi haurà cap risc de contagi, i cal fer-lo amb independència de la comunitat autònoma on es resideixi; tots els alumnes han de tenir les mateixes garanties. Faltaria una mica més de consens entre les regions i també per posar l'accent en l'alumnat», opina la seva presidenta de la Confederació,LeticiaCardenal.

Els pares de la concertada (CONCAPA-ConfederacióCatòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes) estan disposats a suggerir que no s'incorporin els alumnes a les aules fins que no es garanteixi aquesta seguretat i els centres estiguin preparats per rebre als nens.

«Entre les famílies hi ha una enorme incertesa, encara que ja hi ha algunes comunitats que han posat damunt de la taula algun protocol d'actuació amb tres panorames per començar: en el pitjor dels supòsits, en el millor i en un intermedi. Avui dia tot són recomanacions, no hi ha protocols i no es garanteixen les mesures sanitàries necessàries perquè els nens tornin amb total seguretat», explica Pedro José Caballero, el seu president.

Per als estudiants «és impossible començar el curs i mantenir la distància de seguretat i altres mesures si no es baixa el ràtio d'alumnes o es contracta més professors», assegura Marina Mata, del Sindicat d'Estudiants.

«Hem viscut un tancament de curs que ha estat un complet caos, ha estat impossible de seguir per a molts, sobretot per als que viuen en famílies vulnerables que no han tingut ni ordinador ni internet», afegeix, i reclama un pla per revertir les retallades de l'educació pública, «que ja es trobava en situació d'emergència abans de la pandèmia».

El sindicat de professorsANPEdemana el lideratge del Ministeri d'Educació per evitar que arrenquin 17 cursos escolars diferents a Espanya. «Cada comunitat està contractant professorat, però seguint unes instruccions pròpies; ens agradaria que hi hagués unes mesures que no fossin meres recomanacions», assegura Sonia García, secretària de comunicació del sindicat.

Per un altre dels sindicats,STES, les mesures que s'han implementat tant a nivell estatal com de les comunitats autònomes no són suficients. «Avui dia, la volta presencial és preocupant; ens agradaria que se'ns consultés dins de tres setmanes veient com està la situació de la pandèmia», assegura José Ramón Merino, responsable d'acció sindical.

El Ministeri de Sanitat ha de tenir la batuta

Els pares de la pública reclamen que sigui el Ministeri de Sanitat el que fixi aquestes «pautes d'obligat compliment, al marge que es tinguin en compte la casuística de contagis de cada comunitat».

Proposen que s'implantin mesures clares, com les que s'han adoptat en altres àmbits: «prendre la febre a l'entrada del centre escolar o desinfecció de les sabates; passaran moltes hores allí i cal garantir que ningú de la comunitat educativa corri cap risc dins dels col·legis, alumnes, professors, administratius, treballadors del menjador o repartidors».

«Són 8.200.000 alumnes a tot el territori, què passarà quan li doni febre a un nen, quina serà l'actuació del col·legi, el paper dels professors i com actuarem les famílies», es pregunta el president deCONCAPA.

Des de l'àmbit del professorat,ANPEtambé reclama el lideratge de Sanitat. «En algunes escoles no s'ha acordat l'ús de mascaretes, en uns altres s'ha fixat la distància d'un metre i mig, en uns altres, grups bombolla; sembla que lacovidactua de manera diferent a una regió que en una altra, quan hauria de fer-se de manera igual». Sanitat hauria d'acordar aquestes mesures per «criteris sanitaris i no per criteris polítics o financers».

Infermera escolar o delegat a les aules

«Davant l'actual situació de brots, l'única possibilitat de controlar els contagis és fer test periòdics i massius a tota la comunitat educativa i, si no és viable perquè no hi ha diners, que des de l'administració es garanteixi que es pugui contractar una auxiliar d'infermeria que estigués en els centres i que tingués el control de qui entra o no i en quines condicions», suggereixen des deCEAPA.

La figura del «coordinador de benestar» o la «infermera escolar» són clau ara més que mai, argumenta el sindicatANPEper prendre decisions quan hi hagi un positiu o per detectar-lo segons els símptomes.

«Ha d'estar als centres per coordinar la promoció de la salut, la coordinació de les mesures enfront de lacovidi per ajudar al professorat i a l'alumnat; perquè està recaient sobre el professorat i som professionals en l'educatiu però no en el sanitari».

Legislar l'ensenyament per Internet

Moltes de les comunitats autònomes s'han plantejat tres escenaris: el presencial total si la pandèmia està més o menys controlada; el mixt, combinant presencial amb grups de convivència d'uns vint alumnes i ensenyament en línia, i el totalment telemàtic, si és impossible la incorporació a les aules.

«Cap dels tres panorames està definit, els han donat la responsabilitat a cada centre perquè s'organitzin com puguin i els col·legis no estan preparats perquè no hi ha hagut temps», explica el representant dels pares de la concertada, qui lamenta que «s'estan donant pals de cec, sense saber com comencem».

Per CEAPAiANPEno cal esperar per veure quin escenari s'aplica, cal legislar ja perquè es desenvolupi l'ensenyament en línia en els centres educatius i no es repeteixin els errors de l'últim trimestre.

«S'han de traçar unes línies mínimes per treballar i legislar l'ensenyament en línia; hem vist com ha recaigut durant lacovidgran part de l'educació en les famílies, hem hagut d'ensenyar i avançar la matèria i ens hem vist desbordats», assenyalen els pares.

Sonia García d'ANPEexplica que moltes comunitats tenen plans de digitalització, «però no s'han posat a la feina». «No s'ha destinat els diners, les instruccions de l'inici de curs han sortit a finals de juliol i són molt dispars entre les unes i l'altra; s'han reforçat plantilles, s'ha proveït de material com gels i mascaretes, però no hi ha coordinació».

tracking