Diari Més

Salut

Estudien un nou fàrmac com a tractament del càncer de mama en dones joves

El càncer de mama en menors de 35 anys es caracteritza per ser més agressiu i de pitjor pronòstic

Imatge d'arxiu d'una mamografia

El tractament que podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Grup d'Oncologia Mèdica i Hematologia de l'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València, estudien un nou fàrmac com a potencial tractament del càncer de mama en dones menors de 35 anys, que es caracteritza per ser més agressiu i de pitjor pronòstic que en les dones grans.

L'objectiu principal de l'estudi és analitzar les diferències biològiques i moleculars entre el càncer de mama en dones molt joves i en dones grans, comparant en elles l'expressió del gen HDAC5 i testant l'ús de l'inhibidor d'aquest gen en línies cel·lulars, com a potencial tractament, segons un comunicat de l'entitat investigadora.

El Grup d'Oncologia Mèdica i Hematologia de INCLIVA treballa des de l'any 2011 en aquesta línia de recerca, centrada en conèixer millor el càncer de mama detectat a edats primerenques, amb la finalitat de proposar tractaments molt més personalitzats per a les dones que els pateixen, ja que tradicionalment s'ha aplicat el mateix tractament en tots els casos.

En l'actualitat, encara que l'edat mitjana d'aparició del càncer de mama són els 61 anys, aproximadament una de cada quaranta dones diagnosticades és molt jove.

Els resultats de la recerca han estat publicats recentment en la revista Cancers, en un article en el qual han participat la doctora Maite Martínez, com a investigadora principal, a més dels doctors Sara S. Oltra, Juan Miguel Cejalvo, Eduardo Tormo, Marta Albanell, Ana Ferrer, Marta Nácher, Begoña Bermejo, Cristina Hernando, Isabel Xirivella, Elisa Alonso, Octavio Burgués, María Peña-Chilet, Pilar Eroles, Ana Lluch i Gloria Ribas.

En l'actual treball es partia de la base científica, arran d'un estudi de INCLIVA i l'Hospital Clínic de València –que va tenir el seu reflex en un article publicat en Scientific Reports 2019-, que l'alta expressió del gen HDAC5 s'associa amb un mal pronòstic en el càncer de mama, especialment en dones joves de menys de 35 anys.

En la recerca publicada a Cancers, es va estudiar la seva correlació amb les característiques clíniques, i el potencial de la inhibició d'un fàrmac inhibidor HDAC5 (LMK-235) en línies cel·lulars de pacients joves i grans, segons les fonts, que han indicat que els resultats obtinguts dels assajos van mostrar una major expressió d'HDAC5 amb pitjor pronòstic en càncer de mama de dones joves.

Es va constatar que la sobreexpresión d'HDAC5 es correlaciona amb taxes de supervivència més baixes en els tumors de dones joves, així com, independentment de l'edat, en els tumors del subtipus triple negatiu -que són dels més agressius i per als quals no existeix un tractament específic-, per als quals el fàrmac LMK-235 es planteja com un potencial tractament.

En l'estudi es va analitzar l'expressió del gen HDAC5 en 60 pacients molt joves (de menys de 35 anys) amb càncer de mama i 47 pacients majors de 45 anys. A més, el tractament amb l'inhibidor d'HDAC5 es va provar en 2 línies cel·lulars procedents de dones joves i 4 línies procedents de dones grans.

La recerca ha llançat resultats molt prometedors en línies cel·lulars, encara que de moment són necessaris més estudis i la següent fase, que ja s'està desenvolupant, té com a objectiu provar aquest potencial tractament per al càncer de mama en dones joves en cultius organoides 3D, que s'estableixen a partir dels tumors extrets de pacients en la cirurgia i creixen en condicions molt ben establertes al laboratori.

tracking