Diari Més

Un medicament per a marejos, esperança per salvar pulmons de la covid-19

S'han trobat «resultats molt prometedors» de l'Ifenprodil contra la grip aviària, «la més letal del món»

Vista de l'Hospital General de Westchester a Miami, Florida.

Hospital General de Westchester a Miami, FloridaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un hospital de Miami serà el primer a realitzar proves amb humans per determinar si un medicament de fa mig segle usat per al vertigen i els marejos pot «reduir l'estada hospitalaria, la mortalitat i el mal pulmonar» dels pacients de covid-19, segons afirma a Efe ChristopherMoreau, director executiu de la canadencaAlgernonPharmaceuticals.

El fàrmac, Ifenprodil(NP-120), va ser identificat enguany per la Universitat de Texas a Dallas (UTDallas) com un possible tractament eficaç del nou coronavirus i «pot fins i tot revertir la malaltia», va afirmarMoreau.

Està píndola començarà a subministrar-se a l'Hospital General deWestchesterde Miami, el primer en cinc ciutats dels Estats Units a provar-la després de les aprovació de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA), va explicarMoreau.

«La diversitat ètnica és molt útil en els assajos en humans, especialment en un estudi de Fase 3, que és la fase d'aprovació prèvia a la comercialització», va indicar l'executiu.

Va subratllar que aquestes dades recopilades en la multicultural Miami «seran útils per poder confirmar que el tractament té un efecte d'àmplia difusió en la població».

«Tenim l'esperança que veurem una reducció significativa en la taxa de mortalitat, el temps d'ingrés a l'hospital i una reducció del mal pulmonar causat per la infecció», va dir.

«També tenim l'esperança que el medicament redueixi els efectes greus de la tos, que és un altre factor en els pacients amb la covid-19», va precisar l'executiu d'AlgernonPharmaceuticals.

Aquesta companyia canadenca es concentra en la reutilització de medicaments; investiga fàrmacs segurs i ja aprovats per aplicacions en noves malalties.

Resultats prometedors

Moreauva manifestar a més que s'han trobat «resultats molt prometedors» de l'Ifenprodilcontra la grip aviàriaH5N1, «la grip més letal del món», en un estudi independent realitzat per un grup de científics xinesos amb ratolins infectats.

Va recordar que l'H5N1té una taxa de mortalitat de més del 55%, mentre que la covid-19 és de l'1% al 3%.

«Els resultats van ser molt convincents, ambIfenprodilreduint la mortalitat en un 40%, i reduint la lesió pulmonar aguda i la inflamació en el teixit pulmonar».

En aquest sentit, va dir que «siIfenprodilestava funcionant tan bé amb la grip aviària més letal del món, potser podem veure un resultat similar en el covid-19 (que és) menys letal».

L'Ifenprodilva ser desenvolupat originalment per la francesaSanofia principis de la dècada dels anys 70 com un tractament per a la «claudicació intermitent», un trastorn de circulació sanguínia.

No obstant això, va dirMoreau, va acabar sent aprovada al Japó i Corea del Sud com a fàrmac neurològic per tractar el mareig i el vertigen, però «basat en el seu mecanisme d'acció»,Algernonva determinar que pot tractar també «malalties greus del pulmó».

Ara, la canadenca ha presentat nous drets de propietat intel·lectual a nivell mundial per aNP-120(Ifenprodil)per al tractament de malalties respiratòries i està treballant per desenvolupar una fórmula injectable i d'alliberament lent.

L'executiu va dir queAlgernonestà en una «carrera amb diversos cavalls», perquè també investiguen l'Ifenprodilper una altra malaltia greu del pulmó anomenada fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI)i també tos crònica.

«Així que tenim dos assajos clínics de fase 2 amb tres indicacions de malalties», va precisar.

Les vacunes requereixen temps

Moreaud'altra banda va expressar preocupació per un desenvolupament precipitat de vacunes contra la covid-19, una malaltia que només als Estats Units ha ocasionat la mort de més 163.000 persones i contagiat a més de 5 milions.

«Si desenvolupen alguna cosa que se li donarà a milers de milions de persones, és millor que sàpiguen el que fan i això porta temps», va subratllar.

Va fer al·lusió a les paraules del director executiu deMerck, KennethFrazier, qui va descriure que només s'han desenvolupat set vacunes «veritablement noves» en els últims 25 anys.

A més, va dir que ja hi ha un problema amb la gent renuent a usar mascaretes i va opinar que molt menys voldran una vacuna, especialment, alguna que s'hagi afanyat.

«La naturalesa humana és trobar una solució ràpida que elimini un problema; no obstant això, podem enfrontar-nos a haver d'acceptar un enfocament diferent, com el VIH, que es tracta amb un còctel de medicaments», va precisar.

Va manifestar que mentre el món treballa en una vacuna, també hem de buscar una possible resposta terapèutica com l'Ifenprodili altres que poden acabar sent combinatòries amb altres tractaments.

Moreauva expressar a més que hi ha «molt a aprendre» del patogen, especialment sobre com funciona la immunitat «ja sigui a curt o llarg termini» o si el nou coronavirus mutarà com la grip.

La covid-19 va deixar veure «el poc preparats que estàvem per una pandèmia, malgrat els anys d'advertiments dels experts en salut mundial», va subratllar.

tracking