Diari Més

L'OMS apel·la a la responsabilitat dels joves mentre la pandèmia arriba als 20 milions de casos al món

Una quarta part dels casos totals concentren als Estats Units

Pla general de dos joves amb mascareta passejant per Sitges.

rastreig de casos, coronavirus, mascaretaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprofitat la celebració avui del Dia Internacional de la Joventut per a demanar que els joves s'involucrin més en la lluita contra una pandèmia que, en aquesta jornada, ha assolit la xifra dels 20 milions de casos globals, i que colpeja especialment a regions com Llatinoamèrica.

«Teniu un gran paperquejugar», ha subratllat el director general de l'organisme amb seu a Ginebra,TedrosAdhanomGhebreyesus, en un seminari virtual amb joves de tot el món, en el qual va apel·lar al fet que la creativitat de les noves generacions es posi al servei de la lluita contra la pandèmia.

Responsabilitat per a totes les edats

«Encara que la major part dels joves no corren risc de sofrir patir la covid-19, comparteixen la responsabilitat col·lectiva d'ajudar-nos a detenir la seva transmissió», ha subratllat l'expert etíop.

La directora tècnica de l'OMS en la resposta contra la covid-19, l'estatunidenca Maria VanKerkhove, ha afegit que les obligacions d'aquests joves són similars a les de persones d'altres edats, des de la freqüent higiene de mans, a l'ús de mascareta i gelhidroalcohòlic, o el distanciament social.

A més «poden ajudar als més grans amb les eines tecnològiques» que són més familiars en general per a ells, amb la finalitat de seguir connectats encara que sigui a distància, ha explicat VanKerkhoveen una sessió de preguntes i respostes emesa per xarxes socials.

També ha advertit que els joves «no són invencibles» davant el virus, ja que s'han donat casos greus i fins i tot fatals entre nens i adolescents, encara que en ells el més freqüent és patir casos lleus de covid-19 en cas de contreure el coronavirus.

Precaució sense obsessió

El director d'Emergències Sanitàries de l'organització, MikeRyan, hademanata les generacions joves que busquin cert equilibri i actuïn cada dia «com si la vida depengués d'això» però alhora evitin obsessionar-se.

«El risc zero és impossible, no es pot pensar tota l'estona en què és o no perillós, però cal tenir al cap als altres», ha afirmatRyan, recordant que els joves han d'intentar no contreure el virus no només pel seu bé, sinó pel dels altres, per intentar no transmetre l'altament contagiosa malaltia.

Davant l'augment de rebrots de covid-19 en llocs freqüentats per joves, com discoteques o bars, tantRyancomVanKerkhovehan assegurat que no es tracta de culpar a aquest grup d'edat dels nous focus de contagi, sinó de conscienciar-los.

En els llocs on els confinaments es mantenen o han hagut de tornar a dictar-se, els experts de l'OMS recomanen als joves que mantinguin unes certes rutines diàries i «limitin el seu temps davant les pantalles», evitant a més les fonts de notícies que els causin ansietat o continguin informacions errònies.

VanKerkhovetambé els ha demanat que no oblidin «fer de tant en tant petites coses que els facinfeliços, des de llegir un llibre, escoltar música, riure o parlar amb elssersestimats».

Els missatges de l'OMS als més joves arriben un dia després que l'Organització Internacional del Treball (OIT), alertés que la pandèmia ha causat una deterioració en la salut mental d'aquestes generacions, estimant a través d'un sondeig que un 17 per cent pateix ansietat o depressió.

Vint milions de casos, la quarta part als EUA

Dels 20 milions de contagis confirmats avui per l'OMS, una quarta part es concentren als Estats Units, que també ha franquejat en aquesta jornada una xifra simbòlica, la dels cinc milions d'infeccions.

Amèrica, amb 10,8 milions de casos, continua sent la regió més afectada del món, seguida d'Europa (3,6 milions de contagis), el sud d'Àsia (2,7 milions) i Orient Mitjà (1,6 milions).

Per països, després dels Estats Units, el territori amb més infeccions és el Brasil, amb tres milions, seguit de l'Índia (2,3 milions), Rússia (897.000) i Sud-àfrica (563.000).

El segueixen quatre nacions llatinoamericanes: Mèxic (485.000 casos), el Perú (483.000), Colòmbia (397.000) i Xile (376.000).

Espanya és l'onzena nació més afectada del món i la primera d'Europa Occidental pel que fa a casos confirmats per l'OMS, amb 314.000.

tracking